Halsa og Rindal skifter fylke fra Møre og Romsdal til Trøndelag. Fasiten for første runde i kommunereformen er nesten klar. 1. juli skal kommunene ha bestemt seg for hvem de vil slå seg sammen med.

Flere nordmørskommuner samt Os i Hedmark har diskutert kommunesammenslåing med trønderske kommuner, men nå ser det ut til at Halsa og Rindal blir de eneste kommune som skifter fylke til Trøndelag i forbindelse med kommunereformen. Dermed får Trøndelag en folkevekst som er litt større enn den årlige veksten i Trondheim kommune der det blir 3000 flere innbyggere hvert eneste år.

Vil ha flere nordmøringer til Trøndelag

Halsaordfører Ola Rognskog (Sp) tror de kanskje kan få følge av flere til Trøndelag:

- Jeg mener en større del av, eller hele Møre og Romsdal, bør inngå i en midtnorsk region. Regionrådet har nettopp satt i gang et utredningsarbeid for å vurdere om Nordmøre bør bli en del av samme region som Trøndelag, sier Rognskog som også er leder for regionrådet.

- Trønderne og nordmøringene er like i lynne og kultur, sier han.

Derimot var Rognskog motstander av kommunesammenslåing og stemte for å fortsette som i dag, men stemte likevel for da kommunestyret behandlet spørsmålet.

- Årsaken til det er at et klart flertall av innbyggerne ville ha sammenslåing da de stemte over spørsmålet i folkeavstemningen i vår, sier han. Men kommunestyret var svært jevnt med åtte stemmer for og sju i mot.

- Vi har gode relasjoner til Hemne, men avstandene blir større. Det er også store strukturgrep som må gjøres når to kommuner skal slå seg sammen og vi eventuelt også går fra Møre og Romsdal til Trøndelag. Det gjør det også vanskeligere når det var så jevnt i kommunestyret, sier halsaordføreren.

Kyrksæterøra blir kommunesenter

Rindal (2050 innbyggere) bytter bare fylke uten å slå seg sammen med andre kommuner. Halsa (1560 innbyggere) derimot har vedtatt å slå seg sammen med de to trønderske kommunene Hemne og Snillfjord. Hemne har vedtatt sammenslåing allerede, og Snillfjord gjør det endelige vedtaket i kommunestyret torsdag denne uka. Da kan resultatet bli at Snillfjord blir delt, og en del av kommunen ender sammen med Halsa og Hemne. Kommunesenteret blir på Kyrksæterøra i dagens Hemne kommune. I dag har Hemne 4200 innbyggere. Etter kommunesamenslåingen fra 1. januar 2020 har den nye kommunen om lag 6000 innbyggere, alt etter resultatet i Snillfjord torsdag.

Ønsker alle nordmøringer velkommen til Trøndelag

- Jeg er spent på avgjørelsen i Snillfjord, sier ordfører Odd Jarle Svanem (Sp) i Hemne kommune.

- Det er mye land og ikke så mye folk her. Likevel får vi en kommune ute ved kysten her som kan være litt kraftigere enn dagens kommuner, sier han.

I utgangspunktet ønsket senterpartiordføreren sammenslåing med Aure, Halsa og Snillfjord. I Aure sa et stort flertall nei til sammenslåing. Men han regner ikke med at kommunereformen er over med dette og tror derfor dert er viktig å være med.

- Jeg ønsker hele Nordmøre hjertelig velkommen til Trøndelag, sier Svanem.

Ordfører Odd Rognskog, Halsa Foto: Marianne Tønset
Stemmer for større kommune: Ordfører Odd Jarle Svanem (Sp) i Hemne ønsker hele Nordmøre hjertelig velkommen til Trøndelag. Foto: jens petter søraa