Det var onsdag 5. november i 2014 at 48-åringen hadde vært på vinmonopolet på Librasenteret på Brekstad. Han hadde drukket store mengder alkohol over flere dager, men fordi han hadde gått tom hadde han tatt turen for å kjøpe mer vin denne ettermiddagen, ifølge den ferske dommen fra Fosen tingrett.

Forbikjøringer før ulykke

Retten finner det bevist at tiltalte hadde en promille på minst 1,65 da han var ute og kjørte. Etter å ha handlet på polet, kjørte han inn på fylkesveien mellom Ørland og Bjugn. Fra dette krysset, og til det stedet hvor ulykken skulle skje kort tid etter, er det ca. 500 meter. I løpet av dette korte veistykket foretok mannen minst tre forbikjøringer i ett, ifølge dommen, som Fosna-Folket omtalte først.

Retten mener at 48-åringen avsluttet forbikjøringen like før krysset. En kvinne kom kjørende i motsatt retning, og var i ferd med å krysse tiltaltes kjørefelt fordi hun hadde et ærend i butikker som lå ved siden av veien. Det endte med frontkollisjon.

Kvinnen ble påført flere brudd i ribbein, brudd i høyre bein, høyre overarm samt brudd i ryggen. Hun satt lenge i rullestol etter ulykken og ble etter ulykken avhengig av å bruke gåstol, noe hun ikke var før sammenstøtet.

- Grovt uaktsomt

48-åringen erkjente delvis straffskyld under hovedforhandlingen i Fosen tingrett. Han hevdet i sin forklaring at det var den kvinnelige bilføreren som opptrådte uaktsomt og forårsaket ulykken. Dommerne er imidlertid overbevist om at hun ikke kan bebreides for å ha forsøkt å krysse det andre kjørefeltet. «Tiltalte har etter rettens syn opptrådt grovt uaktsomt, først og fremst fordi han har kjørt bil med høy promille, men også fordi han har kjørt for fort på en generelt uforsvarlig måte i en situasjon som krever særskilt aktpågivenhet fra hans side», heter det i dommen.

I sin forklaring opplyste tiltalte at forbikjøringene var utløst av svekket vurderingsevne som følge av beruselse. «I tillegg var han utålmodig etter å komme hjem for å drikke vinen han hadde kjøpt», går det frem av rettsdokumentet.

Fem måneders fengsel

48-åringen dømmes til fem måneders fengsel for ruskjøring, for å ha kjørt uaktsomt samt for å ha inntatt cannabis forut for dagen ulykken skjedde. Dette var i tråd med aktors påstand.

Mannen fradømmes også retten til å føre motorvogn i fire år, bøtlegges med 5000 kroner og må i tillegg betale 75 000 kroner i oppreisningserstatning til den fornærmede kvinnen.

Lang saksbehandlingstid hos politiet førte til reduksjon i straffen, ifølge dommen.