Den siste tiden har flere i Trøndelag blitt oppringt av falske Microsoft-ansatte. Både Adresseavisen og politiet har fått flere henvendelser.

En tipser forteller at han ble oppringt fra England. Han lot seg ikke lure, men ønsker å advare andre mot å gå i fella.

- De utgir seg for å være medarbeidere i Microsoft, og vil at du skal skrive inn en kommando på PC-en slik at den blir infisert, sier tipseren.

Ringte Microsoft-sjef

Dette er ikke et nytt fenomen. I 2015 tappet svindlere flere bankkontoer i Trondheim. Sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad i Microsoft sier problemet er utbredt over hele verden.

- Det går litt i bølger i Norge og andre land. Nå ser det ut som Norge er på vei opp igjen etter en stille periode, sier han.

Seierstad understreker at selskapet ikke har oversikt over hvilke operativsystem din PC bruker. Han sier svindlerne ringer helt tilfeldig, blant annet via søk i digitale nummeropplysninger.

- Vi har sett at de ringer folk som ikke har PC. De har også ringt meg, to ganger, sier sikkerhetssjefen.

Han har en klar oppfordring til hva du bør gjøre om en svindler ringer:

- Det vi anbefaler er å legge på. Bare si at dette er velkjent svindel og legg på. Det er ingen vits i å diskutere, eller høre hva de vil.

- Hvordan kan man være sikker på at det er svindel?

- Vi ringer aldri opp kunder på den måten. Hvis vi ringer noen, så er det gjerne som oppfølging på en eksisterende supportsak. Da ringer vi tilbake på forespørsel, og har et servicenummer, sier Seierstad.

Prøver å overbevise

Sikkerhetssjefen sier svindlerne vil forsøke å overbevise deg hvis du innleder en samtale med dem.

- Det er alltid en logg i systemet med feil som systemet retter opp selv. For eksempel at du ikke har hatt kontakt med nett, tastet feil passord en gang, eller at en skriver ikke var koblet til. Slike ting logges lokalt på maskinen, og de bruker det som bevis. Men det er bare tull, sier Seierstad.

Deretter vil svindlerne forsøkte å hjelpe deg med å bli kvitt «viruset».

- De kan be deg installere et program som gir dem full kontroll over maskinen, sier Seierstad.

I verste fall kan dette føre til at de tømmer kontoen din, eller stjeler din identitet.