- I fjor var det registrert 15 togdrepte moskus på denne tiden, mens i år er det bare fem, sier Tord Bretten ved Statens naturoppsyn (SNO) Oppdal.

I fjor kom våren sent og flere moskus trakk langt ned i terrenget på vårbeite, opplyser Naturoppsynsmannen. Dette førte til flere påkjørsler av tog.

- På grunn årets tidlige vår har ikke moskusen hatt behov for å trekke så langt ned fra fjellet. Derfor har det vært langt færre drepte dyr.

Kalvetellingen gjennomført

SNO Oppdal har ansvar for overvåking av moskusbestanden på Dovre, og de utfører den årlige kalvetellingen med hjelp fra Lesja Fjellstyre og Oppdal bygdealmenning. Bretten sier det er registrert rundt 70 kalver i år.

- Det er et bra tall, sier han.

- Vi regner antall kalv per voksen ku på tre år og eldre som et mål på produksjon. I år har vi talt 0,57 kalv per voksen ku så det er et tall innenfor normal for Dovrefjell.

Naturoppsynsmannen forteller at tallet som regel ligger mellom 0,54 og 0,67.

- I alt er det i overkant av 280 dyr på fjellet nå, sier han.

- Bra moskusår

- De siste ti årene har moskusen slitt med sykdom, og i fjor høst døde mye kalv på grunn av lungebetennelse, sier Bretten.

I vinter døde også en del kalv av munnskurv. Likevel er Bretten positiv til moskusfremtiden på Dovrefjell.

- Vi ser kalvedødelighet hver eneste høst, men munnskurv-viruset har kommet stabilt hvert fjerde år, sier han.

Han forteller at viruset er blitt påvist i 2004, 2008, 2012 og i år. Derfor er han tvilende til at viruset blir påvist kommende vinter.

- Med færre døde av sykdom og drept i trafikk og et bra kalveår regner vi med å oppleve en økning i netto bestand i tiden som kommer. Jeg vil beskrive 2016 som et bra moskusår så langt.

Kalveteller: Tord Bretten ved Statens naturoppsyn Oppdal talte i år 70 kalv på Dovrefjell. Foto: Jens Søraa, Adresseavisen