- Vi vet ikke helt når det har skjedd, men vi oppdaget det søndag formiddag, forteller skipper Helge Skarpnes ved Redningsselskapets stasjon på Fillan på Hitra.

Oppdaget under testkjøring

Saken ble først omtalt på Hitra-Frøya etter at stasjonen hadde lagt ut en statusoppdatering på sin Facebook-side.

Stasjonen på Hitra har tre fartøy som til enhver tid ligger klare til å rykke ut til nødssituasjoner. Det var en Rescue-runner og en Pioner Multi som ble funnet tomme for bensin søndag ettermiddag.

- Vi skulle ha en testkjøring i går. Da vi kom 50 meter ut på vannet stoppet de opp og det var tomt for bensin, forteller Skarpnes.

- Fartøyene våre ligger alltid med full tank, klare til å rykke ut om det kommer en melding. Jeg har aldri opplevd noe lignende i min tid i Redningsselskapet, og at noen kan synke så lavt at de stjeler fra en humanitær organisasjon kan jeg ikke forstå, fortsetter han.

Ingen har sett noe

Skarpnes forteller at de ikke har anmeldt forholdet, men at de har vært i kontakt med hovedkontoret til Redningsselskapet. Konklusjonen er at det vil være vanskelig å spore både bensin og tyver, blant annet fordi man er usikre på når det har skjedd.

- Både vi og bebyggelsen rundt ser båtene der de ligger, men det er ingen som har sett noe.

Befolkningen reagerer

Det er tydelig at folk ikke synes dette er noe. Stasjonen har fått mange tilbakemeldinger på posten på Facebook, og alle kommentarene er negative.

- Det er ikke bare vi som synes det er dårlig at folk kan synke så lavt. Jeg tror folk er opptatt av generell sikkerhet, og at dette derfor påvirker folk. Det blir jo nesten som å stjele bensin fra en ambulanse eller en politibil.

Posten på Facebook har i skrivende stund fått over 100 reaksjoner og blitt delt 93 ganger.

Kunne fått alvorlige følger

Fartøyene som ble tømt for bensin blir bukt til å hjelpe opp folk som har havnet i vannet og båter som har fått problemer på grunt vann. De rykker hurtigere enn hovedfartøyet Horn Flyer, og brukes i situasjoner der man har behov for dykkere.

Skarpnes sier dette er tragisk fordi det fort kan få alvorlige følger for andre mennesker.

- Vi har alltid en ekstra bensintank, så vi kommer oss ut, men vi tar forbehold om at fartøyene er fulle når vi drar ut. Er de ikke det kan vi få problemer, og i verste fall kan det gå ut over de som trenger øyeblikkelig hjelp.