Onsdag varslet Salmar Farming AS Mattilsynet om at de mistenker ILA-smitte ved et av deres oppdrettsanlegg ved Mausund, nord i Frøya kommune.

Oppdrettsanlegget ligger i et kontrollområde for infeksiøs lakseanemi (ILA). I april i år var det et ILA-utbrudd i samme område.

Alle oppdrettsanlegg i kontrollområdet er derfor pålagt å ta månedlige prøver på grunn av økt risiko for ILA.

- Det var etter en slik prøvetaking at de fikk mistanke om virus, sier veterinær og spesialinspektør i Mattilsynet, Aud Skrudland, til Adresseavisen.

Mistanke om smitte ved to lokaliteter

Det var en prøve fra lokalitet Kattholmen 1 som vekket mistanke om ILA. Mattilsynet mistenker at også lokalitet Kattholmen 2 kan være smittet.

- Disse anleggene ligger veldig nær hverandre og de drives med samme mannskap og utstyr. Derfor oppfatter vi det som en enhet, selv om det er to ulike lokaliteter, sier Skrudland.

Må slaktes hvis smitte blir påvist

Mandag skal Mattilsynet på inspeksjon på anlegget for å ta egne prøver. De venter at svar på disse prøvene vil komme neste helg.

- Hvis mistanken bekreftes, blir de pålagt å slakte laksen i løpet av kort tid. Slaktingen skal da foregå slik at det ikke kan forekomme smittespredning, forteller Skrudland.

Ifølge Mattilsynet ligger anlegget i et område med mange andre oppdrettsanlegg og hvor det er mye fisk i sjøen.

- For å begrense smitte er det ikke lov å ta fisk verken inn eller ut av anlegget, sier Skrudland.

Ufarlig for mennesker

Skrudland opplyser om at ILA ikke er farlig for mennesker, men for laks er sykdommen svært dødelig.

- Dette er en av de mest alvorlige laksesykdommene vi har i Norge. For laksen medfører ILA kraftig blodmangel, og den vil dø i løpet av kort tid.

Skal uansett slaktes i nær fremtid

Konsernsjef i Salmar, Leif Inge Nordhammer, forteller at det er funnet to fisker med mistanke om ILA.

- Det er kun mistanke om ILA ved den ene lokaliteten - Kattholmen 1. Dette er fisk som ble satt ut i fjor vår, og som uansett skal slaktes i nær fremtid, sier Nordhammer.

Mattilsynets nye prøver vil bekrefte om mistanken stemmer.

- Hvis mistanken bekreftes, kan vi bli nødt til å slakte fisken i den ene oppdrettsmerden som det er snakk om, forteller Nordhammer.

- Hvis mistanken bekreftes, kan vi bli nødt til å slakte fisken i den ene oppdrettsmerden som det er snakk om, sier konsernsjef i Salmar, Leif Inge Nordhammer. Foto: Rune Petter Ness