Det er ingen grunn til å frykte smitte av harepest når man er ute i skogen hvis man tar grunnleggende fohåndsregler, forteller seniorinspektør og veterinær Erik Wahl i Mattilsynet.

- For å si det sånn så er det er farligere å sitte i ro hele tiden enn å gå på skogstur, sier Wahl, men han oppfordrer folk til å unngå bekkevann og ta med eget drikkevann på turen.

Ikke bekymret for bærene

Adresseavisen har blitt kontaktet om bekymringer for harepest på bær. Tidligere i sommer uttalte professor og tidligere leder ved Senter for mattrygghet Per Einar Granum til Hegnar.no at folk bør varmebehandle bær før de spiser den for å unngå smitte.

Wahl mener det er liten grunn til å bekymre seg for selvplukkede bær som smittekilde.

- Det er selvfølgelig teoretisk naturlig å bli smittet gjennom bær, men da er det naturlig å se det i sammenheng med de andre smittekildene, som avføring.

Wahl mener folk bør være oppmerksomme på hvor de plukker bær, og at man må gå videre dersom man ser avføring ved bærtuen.

- Hvis man tar slike generelle forhåndsregler, så vurderer vi risikoen for å bli smittet under bærplukking som minimal, sier Wahl.

Smitter via dyr og vann

Wahl forklarer at harepest er en bakterie som finnes i naturen som gir sykdom på dyr og kan føre til alvorlig sykdom hos mennesker.

- Folk blir gjerne smittet hvis de håndterer døde eller smittede dyr. Harepest kan også smitte via drikkevann som er forurenset fra slike dyr og ikke er blitt renset.

Wahl forklarer at harepest hos mennesker kan utarte seg på forskjellige måter, men at man ofte blir veldig syk. Ofte oppstår store verkebyller hos smittede. Han opplever at urenset drikkevann er den kilden som går mest igjen blant mennesker som er smittet.

- Jeg vil anbefale folk som er ute på tur å ta med drikkeflaske. Ikke drikk av bekker og elver.

Han forteller også at smitte har vært påvist hos folk med dårlig vannforsyning.

- Det gjelder ofte folk med egen brønn som er dårlig sikret. Vi oppfordrer folk til å ta kontakt med Mattilsynet dersom de ønsker rådgivning angående sikring av vannforsyningene sine, sier Wahl.

Normalt antall smittede

Statistikk over de siste ti årene viser at det på landsbasis normalt sett registreres mellom 14 og 140 tilfeller av smitte årlig. I Trøndelag påvises det vanligvis to-tre tilfeller årlig.

- I år er det rapportert inn to tilfeller i Nord-Trøndelag, mens det ikke har vært noen i Sør-Trøndelag, sier Wahl og påpeker at dette er helt normale tall.