Debatten om kommunesammenslåing gikk varmt i vår, og flere steder ble det ytret både ønsker og kraftig motstand mot sammenslåingsprosessen. Men med sammenslåingen, går også noen av kommunevåpnene en usikker tid i vente. Nå har imidlertid Riksarkivet sørget for å digitalisere sin samling av originale kommunevåpentegningene fra sitt arkiv.

I bildegalleriet ovenfor kan du se hvordan de fleste kommunevåpnene i Adresseavisens dekningsområde så ut, før de ble overført til datateknologiens verden. Årsaken til at ikke alle kommuner er representert i materialet, er ifølge Riksarkivet at noen av kommunevåpnene ikke har vært inne til saksbehandling i Riksarkivet, eller fordi det ikke er mottatt tegninger som man har funnet det nødvendig å arkivere.

Ifølge Riksarkivet gjenspeiles naturmangfoldet i flere av kommunevåpnene. Både dyr, planter og geografi har preget flere av kommunenes symbolbruk. Dette gjelder også for trøndelagskommunene. For eksempel ser man at Orkdal har elva Orkla som symbol i sitt våpen.

Adresseavisen har tidligere laget en serie der ordførerne i Trøndelag forteller hvorfor deres kommune har akkurat sitt kommunevåpen. Her kan du se serien om igjen.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter