Hvis du glemmer å bruke belte i bussen kan det nå koste deg dyrt. Hvis du blir tatt kan du måtte betale 1500 kroner i gebyr, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

- Uten belte er du til fare for deg selv og de du reiser sammen med om det skulle skje en ulykke. Gebyret i seg selv er ikke viktig for oss, men et viktig virkemiddel for å få flere til å ta trafikksikre valg, sier Ingrid Heggebø Lutnæs i Statens vegvesen i en pressemelding.

Stort skadepotensial

De påpeker at det er stor fare for alvorlige personskader dersom det skjer en ulykke med buss. Statens vegvesen hadde i mars også flere kontroller av beltebruk i busser, og da ble 16 300 passasjerer kontrollert. Denne gangen vil busspassasjerer ikke slippe unna med en advarsel, men få et gebyr.

Fremkommelighet er avgjørende for om superbussatsingen i Trondheim skal lykkes, mener AtB. - På det punktet er vi kompromissløs, sier plan – og driftssjef Harald Storrønning.

Ikke alltid beltepåbud

Belte er derimot ikke pålagt i alle busser. Busser som vanligvis kjører i lav hastighet, som har ståplasser og hyppige av- og påstigninger har ikke krav til belte.

- At ikke alle busser har belte kan ikke hindre oss fra å fortelle hvor viktig det er å huske beltet når du har det tilgjengelig. De mest alvorlige bussulykkene vi har hatt i Norge har vært i busser der det har vært belter, men der de dessverre ikke var i bruk, sier Lutnæs i pressemeldingen.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.