Siden 2010 har det vært mer enn 5300 påkjørsler mellom bil eller motorsykkel og storvilt i Midt-Norge. Høst og vinter er årstidene da det skjer flest påkjørsler.

I sommer gjennomførte Statens vegvesen en gjennomgang av alle skilt som varsler om viltfare i Midt-Norge. Rapporten som er laget viser at mange skilt er feilplassert.

Kan ødelegge effekten

- Kartleggingen ble igangsatt for å følge opp skiltene ettersom vilttrekkene endres over tid, og for å se om det kan være mulig å redusere antall skilt. Veldig mye skilt der hvor faren ellers er liten kan minske skiltenes effekt på bilistene, sier Elisabeth Strandbråten Rødland som er miljøkoordinator i Statens vegvesen, region Midt.

Det finnes 785 skilt som varsler om viltfare i Midt-Norge. Av disse var hele 360, eller 42 prosent, plassert på strekninger vurdert til å ha lav eller moderat fare for viltkollisjoner. Disse skiltene er anbefalt fjernet.

- Skiltene skal stå der hvor det er stor fare for påkjørsler med hjortevilt. Kartleggingen inkluderte anbefalinger til skilt som bør flyttes, fjernes eller nye skilt som bør settes opp, sier Strandbråten Rødland.

Mange påkjørsler

Bare i Trondheim er det vanligvis mellom 5 og 20 påkjørsler av elg årlig, men aller størst er sjansen til sammenstøt med rådyr. Mellom 20 og 70 rådyr er involvert i påkjørsler i Trondheimsområdet hvert år.

- I områder der grønt drag krysser veier blir det en opphopning. Langs E6 mellom Sandmoen og Klett er det en del påkjørsler, det samme gjelder i Okstadbakken. I tillegg er det et strekk mellom Reppe og Væretunnelen som er utsatt, sier Morten Haugen, naturforvalter i Trondheim kommune.

Kartet viser påkjørte dyr i løpet av 2015.Rød - rådyr, blå - elg og grønn - hjort. Foto: Hjorteviltregistret.no

Nye strekninger får fareskilt

I rapporten fra Statens vegvesen blir det foreslått å sette opp 163 skilt på strekninger som i dag ikke har viltfareskilt, mens 43 av dagens skilt bør flyttes. Det er opp til skiltmyndighetene i hvert enkelt fylke og kommune og bestemme plasseringen.

- Det er områder i Trondheim som bør skiltes med viltfare, der det ikke er det i dag. I tillegg er det skilt som bør flyttes, sier naturforvalteren i kommunen.

Elg påkjørt på fv 704 ved Sjøla i februar i år. Ettersøksringen i Klæbu måtte avlive elgen Foto: Håvard Haugseth Jensen