Nå er 47-åringen dømt til to års fengsel av Sør-Trøndelag tingrett. Dommerne fant det bevist at mannen har robbet 13 kvinner og én mann i alderen 68 til 88 år for totalt nærmere 40 000 kroner.

Det var i oktober og november 2015 at det ble anmeldt flere tyverier av lommebøker på kjøpesenter og butikker ulike steder i Norge. Fellesnevneren var at ofrene var eldre kvinner.

Gjennom Adresseavisen advarte politiet om tyveriene, og MVK-teamet ved Sentrum politistasjon i Trondheim startet sin etterforskning. MVK er forkortelsen for mobile vinningskriminelle, og kriminalitet begått av tilreisende, utenlandske vinningsforbrytere er gruppens hovedfokus å avdekke og forebygge.

Viktig mobilspor

30. oktober i fjor ble en 80 år gammel kvinne frastjålet en lommebok med nær 2000 kroner i kontanter ved Amfi Moa i Ålesund. I tillegg ble kontoen hennes tappet for 10 000 kroner ved bruk av et av bankkortene som lå i pengeboken.

Etter tyveriet så MVK-gruppen at en danskregistrert Peugeot hadde vært på stedet. Bilen kunne knyttes til en rumener med en leilighet i Danmark samt et mobiltelefonnummer han disponerte - dette ble et viktig spor. Etterforskerne innhentet nemlig trafikkdata som viste at tre telefonnummer fulgte et mønster som passet med lommetyveriene.

Viktig bilde: Dette overvåkningsbildet av en danskregistrert bil satte politiet på sporet av en rumener med en leilighet i Danmark. Telefonen han disponerte ga politiet viktig informasjon i etterforskningen av flere lommetyveri i fjor.

Den kriminelle virksomheten startet i Ringsaker kommune før den rammet offer i blant annet Møre og Romsdal og deretter i Trøndelag (se grafikk). Kvinner i både Melhus, Orkanger, Hommelvik, Stjørdal, Levanger, Steinkjer og Trondheim ble robbet, før raidet ble avsluttet i Dombås - uten at noen ble pågrepet.

Politiet ventet på returen

Retten legger til grunn at 47-åringen gjennomførte lommetyveriene som ledd i aktiviteten til en organisert kriminell gruppe, noe som skjerper straffen. 47-åringen forklarte under rettssaken at han i oktober 2015 dro til Norge sammen med to andre rumenere i den allerede nevnte danskregistrerte bilen, for å finne arbeid. Det var imidlertid annen virksomhet som ble resultatet: Rumeneren erkjente straffskyld for 13 tyverier overfor dommerne, men nektet for å ha begått disse som deltager i en kriminell gruppe.

Ifølge dommen forlot de tre rumenerne landet rundt 20. november i fjor. I etterkant iverksatte politiet telefonkontroll av telefonnumrene knyttet til lommetyveriene - deretter startet ventingen.

Dømt: Denne rumeneren (47) er nå dømt for flere grove tyveri fra eldre kvinner. Dette bildet er tatt i en minibank på Valentinlystsenteret i Trondheim etter at han stjal en lommebok fra en 77 år gammel kvinne på Prix Jakobsli Trondheim i fjor. Han benyttet kortet til kvinnen til å ta ut 9000 kroner.

Videobilder

4. april så etterforskerne i MVK-gruppen at 47-åringens telefon var på vei til Norge igjen, og dagen etter ble en 79-åring frastjålet lommeboken sin da han handlet ved en Rema-butikk på Lillehammer.

Videobilder viste at 47-åringen og en rumensk kvinne (40) sirklet rundt mannen, før tyveriet skjedde, ifølge dommen. Etterforskerne iverksatte da spaning, og var klare da rumenerne dagen etter ankom Ålesund igjen. Ved en butikk ved Amfi Moa forsøkte tiltalte og kvinnen å stjele en lommebok fra en 83 år gammel kvinne, men uten å lykkes. De reiste da videre til Molde hvor de ble pågrepet.

47-åringen har sittet varetektsfengslet siden arrestasjonen mens kvinnen allerede er dømt til 45 dagers fengsel for heleri og et forsøk på tyveri. En tredje rumensk mann som var sammen med dem ble løslatt av politiet.

Forsøk på tyveri: Den nå dømte rumeneren (47) nærmer seg her en eldre kvinne i fruktdisken på en butikk i Ålesund i april. Hun ble utsatt for et lommetyveriforsøk av mannen, mener tingretten, som dømte ham for dette og 14 andre forhold nylig. Den rumenske kvinnen (40) som står bak fornærmede, er også dømt for tyveriforsøket i denne butikken.

To rumenere etterlyst

47-åringen har nektet straffskyld for forholdene begått etter at han kom til landet i april, men retten finner dem bevist - også at han handlet som ledd i aktiviteten til en organisert kriminell gruppe.

Om de mange tyveriene i fjor mener retten at rumenerne «oppsøkte de aktuelle dagligvarebutikkene i den hensikt å finne sine ofre blant eldre kvinner. Det går igjen i alle sakene at det er eldre kvinner som har lagt veskene sine i en handlevogn eller rullator og lommeboken i vesken», heter det i dommen.

Dommerne ser også av fremgangsmåten at 47-åringen og en av de andre rumenerne sirklet inn sine offer og utførte tyveriene når kvinnene hadde ryggen til handlevogna. «Tidspunktene synes også planlagt idet det erfaringsmessig er på formiddagene eldre kvinner handler, og hvor det ikke er særlig mange i butikkene», går det videre frem av rettsdokumentet.

Retten er ikke i tvil om at man står overfor tyverier utført som en organisert kriminell gruppe.

Politiadvokat Sigbjørn Oldren ved Trøndelag politidistrikt opplyser at de to rumenerne som reiste til Norge sammen med 47-åringen i fjor fortsatt ikke er pågrepet av politiet. De er imidlertid etterlyst.