De siste tre årene har forskere ved Veterinærinstituttet jobbet med en feltstudie som sammenligner lusetall, dødelighet og vekst for laks i lukkede og åpne merder. Resultatet viser positive resultater for havbruksnæringen, skriver NRK.

I studien brukte de en metode som tok vannet inn fra 25 meters dyp, for å unngå lakselusa. Det førte til at den ble borte.

- Normalt sett drives fiskeoppdrett i åpne notposer som flyter i sjøen. Der er det fri flyt av vann, inn og ut av systemet. Lakselusen befinner seg stort sett i de øverste meterne i vannsøylen, så derfor har vi sett på hva som skjer når man lukker notposen, sier Eirik Biering, leder ved Veterinærinstituttets seksjon for miljø og smittetiltak i Trondheim til NRK.

Arbeidet har foregått på fire ulike sjølokaliteter i Brønnøy og Bindal i Nordland, og har hatt som hovedmål å dokumentere fiskehelse- og velferd ved bruk av lukket merdteknologi.

- For første gang er dette vitenskapelig dokumentert, og det er avgjørende å finne en løsning på luseproblemet dersom havbruksnæringen skal utvikle seg videre og vokse slik de har et ønske om, sier Biering til NRK.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter