Ennå er det uvisst hvilke musikalske verdensnavn som vil gjeste Trondheim under festivalen 18.-23. juni.

NTNU er vertskap og kaller Starmus for verdens mest ambisiøse vitenskaps- og musikkfestival. Festivalen har vært arrrangert tre ganger i tilknytning til romobservatoriene på Kanariøyene. Nå flytter den til Trondheim.

Den akademiske superstjernen og musikkelskeren Stephen Hawking har allerede sagt ja til å være en del av programmet. Hawking skal markere at han fyller 75 år i 2017 ved å snakke til sitt største publikum noensinne.

Forskere og astronauter

Seks nobelprisvinnere er booket til booket til programmet som rommer fremtredende personer innen kjemi, fysikk, medisin og utforskningen av verdensrommet. Det er også klart at minst tre astronauter skal delta, en av dem er Charlie Duke som hører til den eksklusive klubben av tolv mennesker som har gått på månens overflate (i 1972). Kosmonauten Alexei Leonov, det første menneske som beveget seg fritt i verdensrommet (1965), kommer også.

Vil spre viktig kunnskap

Festivalens formål er å spre kunnskap, skape forbilder og inspirere den oppvoksende generasjon. NTNU lover at publikum på nært hold vil oppleve personer fra verdenseliten innen ulike felt formidle sitt budskap på en forståelig og engasjerende måte. Dette skjer gjennom korte forelesninger, konserter, filmer, kunstutstillinger, prisutdelinger, debatter og signeringer. Målsettingen er at Starmus ikke bare skal foregå innendørs, men markere seg godt også ute i bymiljøet.

NTNU ser for seg at Starmus 2017 blir en nasjonal hendelse med et internasjonalt nedslagsfelt. Festivalen følges av flere store internasjonale medier og arrangementene direktestrømmes på nett.

- Trondheim et perfekt bakteppe

Ifølge NTNU er bakgrunnen for at Starmus flytter Trondheim at festivalen «får blomstre i en pulserende kulturelt miljø». Med sine vakre omgivelser og vitenskapelige, teknologiske og kulturelle sentre, er byen et perfekt bakteppe for festivalen, mener arrangørene.

NTNU samarbeider med Kunnskapsdepartementet, Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune og Norges Forskningsråd om ararangementet. For å sikre festivalen økonomisk og gjøre det mulig å holde den har NTNU fått med Reitangruppen, SalMar, Sparebank 1 Gruppen, Norsk Hydro og Koteng som samarbeidspartnere.

Queen-May sentral

Starmus ble grunnlagt av professor Garik Israelian og Queen-gitarist og astrofysiker Brian May. Det startet som en festival som skulle feire kombinasjonen av vitenskapen om verdensrommet og musikk (stars and music). Starmus har utvidet perspektivet og neste års festival har den romslige tittelen «Life and the Universe». Da skal tema innenfor opprinnelse og evolusjon, samfunn og globale spørsmål tas opp.

Sikter mot musikalsk stjernelag

Foreløpig er det lite å melde om det musikalske programmet, annet enn av den banebrytende produsenten og musikeren Brian Eno kommer. Starmus lover at det i månedene som kommer vil avsløres flere overraskelser knyttet til festivalen. Ambisjonsnivået på den musikalske siden er også svært høye. Det er ingenting i veien med kontaktnettet til Starmus-folkene. Veteranen Peter Gabriel sitter i styret sammen med Brian May, og U2 er også ivrige støttespillere.

Nobelprisvinnerne som har meldt at de kommer kommer er George Smooth, Adam Reiss, Robert Wilson, Susumu Tonegawa, May-Britt Moser, Edvard Moser.

Bildet er fra pressekonferansen for Starmus 2016, med Stephen Hawking helt til venstre. Foto: Frank Augstein, Ap
Stephen Hawking sammen med Eddie Redmayne som spilte Hawking i filmen om hans liv.
Edvard Moser deltar for andre gang på Starmus.
May-Britt Moser er en av nobelprisvinnerne som skal bidra på Starmus 2017 i Trondheim.