Straffesaken mot den religiøse lederen gikk i Sør-Trøndelag tingrett i oktober.

I tillegg til gjentatte overgrep mot to døtre fra de var åtte og ni år gamle, var mannen tiltalt for å ha utøvd vold mot jentene samt to av sine sønner. Han nektet straffskyld i retten.

Den dømte mannen har vært tilknyttet en kristen menighet i Midt-Norge, og har fungert som en religiøs leder.

Frifinnes for overgrep

Ifølge dommen som ble avsagt onsdag ettermiddag, dømmes mannen for å ha forgrepet seg på en av døtrene - som på tiden var ti år. Retten finner det ikke bevist at overgrepene skjedde mange ganger.

Smerten overgrepet må ha medført for datteren er skjerpende for straffen. «Overgrepet har skjedd i hjemmet, sågar i hennes egen seng hvor hun har behov for å føle seg trygg», heter det i dommen.

Det andre overgrepet den religiøse lederen var tiltalt for - mot den andre datteren, finner ikke retten bevist. Han frifinnes derfor for dette.

Kona også dømt

Da straffesaken startet i Sør-Trøndelag tingrett 3. oktober, satt ikke mannen alene på tiltalebenken. Mannens kone møtte også. Hun var tiltalt for å ha mishandlet de fire barna. Også hun nektet straffskyld.

Retten finner det bevist at foreldrene har brukt fysisk vold mot barna. Retten mener at dette skjedde som ledd i barneoppdragelsen, «i en form som kan være naturlig for foreldrene i det landet de kommer fra», heter det i dommen.

Må betale oppreisningserstatning

Ifølge rettsavgjørelsen har dommerne lagt vekt på at barna i grove trekk har forklart seg sammenfallende om spark, slag klyping og bruk av sko ved slag.

Moren dømmes til fengsel i ti måneder for familievolden. Fire måneder av straffen gjøres betinget. Begge foreldrene dømmes også til å betale 30 000 kroner i oppreisningserstatning til hver av de fire barna for volden. I tillegg må den religiøse lederen betale 170 000 kroner i oppreisningserstatning til datteren som han forgrep seg på, ifølge dommen.

Aktor Jarle Wikdahl påsto mannen dømt til ni års fengsel. Retten endte med å dømme ham til fengsel i fem år og seks måneder.

Aktor: Statsadvokat Jarle Wikdahl var aktor i straffesaken mot den overgreps- og voldstiltalte religiøse lederen og hans kone. Bildet er tatt i en annen sammenheng. Foto: Morten Antonsen