Valen omtaler planene om å utplassere soldater fra det amerikanske marinekorpset ved Værnes garnison, som et brudd med den tradisjonelle norske basepolitikken.

- Utplasseringen av amerikanske soldater skjer jo ikke i et vakuum. Man trenger slett ikke være venn av regimet i Russland på noen måte, for å se at dette kan føre til reaksjoner, sier nestleder i Sv, Snorre Valen.

Les også: - Akkurat hva jeg advarte mot

Bekymrer svenskene

Onsdag dro lederen for den svenske forsvarskomitéen, Allan Widmann (L) en linje mellom Natos kapasiteter i Europa og russisk utplassering av langtrekkende atomraketter i Østersjøen ved at to korvetter fra Svartehavsflåten er sendt til Kaliningrad.

Les også: Russisk kritikk mot amerikanske soldater i Norge

Widmann nevner spesielt planene om amerikansk tilstedeværelse i Norge fra januar neste år.

Valen mener det er all grunn til å lytte til de svenske bekymringene for den sikkerhetspolitiske situasjonen. Han viser til at avspenning og stabilitet har vært viktige elementer i den norske sikkerhetspolitiske politikken frem til nå.

Les også: - Ikke amerikansk base i Trøndelag

Vil styrke hæren

-  Vi i SV har lagt opp til å styrke både Hæren og Sjøforsvaret i vårt alternative budsjett. Suverenitetshevdelse er viktig for oss. Vi kan ikke være avhengig av utenlandske soldater for å ha tilfredsstillende styrker til dette. Dessuten kan det få omfattende følger for hvordan Russland opptrer overfor Norge og oppfatter oss som naboland, sier Valen.

Han understreker at det fra Svs side ikke er snakk om noen etttergivenhet overfor Russland.

- Dette handler ikke om å unnskylde regimet i Russland, eller å være ettergivende, men om at vi mener bør føre en politikk som er stabil og forutsigbar.

Les også: USA-general: - En fantastisk mulighet