Vinter er nemlig høysesong for norovirus, som er en av de vanligste årsakene til omgangssyke, eller spysjuke på godt norsk.

Så sent som i helgen skapte norovirus problemer ved Orkdal sjukehus da minst 13 ansatte var slått ut av omgangssyke. Det følge blant annet til at sykehuset måtte kalle inn folk på ekstravakter og redusere inntak av pasienter.

Ifølge blant annet Folkehelseinstituttet kan noen enkle råd kanskje redde deg fra smittehar du helt sikkert hørt. Og jada, du har hørt de fleste før:Vask hendene!

Så utrolig enkelt, men kanskje det mest effektive rådet er altså grundig håndvask med såpe og rennende vann,  ifølge Folkehelseinstituttet. Alkoholbasert hånddesinfeksjon er nemlig ikke så effektivt mot for eksempel norovirus. Da virker god gammeldags håndvask bedre. Det kan også forhindre at du sprer virus videre til andre.

God kjøkkenhygiene er også spesielt viktig.

Benytt flytende såpe og papirhåndklær om du kan, skriver Norsk helseinformatikk i en artikkel om omgangssyke på sin hjemmeside. Dersom du skal bruke vanlige håndklær må de selvfølgelig være rene.

Bruk klorin dersom du skal rengjøre overflater, gulv, dørhåndtak eller annet som er tilsølt med oppkast eller avføring. Bruk evt først tørkepapir til å dekke til flater for å suge opp  det våte. Ta hensyn til om overflaten tåler klor, skriver Norsk helseinformatikk.

Hold deg hjemme dersom du er syk, er et viktig råd for å unngå å spre smitten videre. En smittet person er mest smittsom mens vedkommende har klare symptomer som oppkast og diaré. Først etter 48 timer etter at man var syk regner man smittefaren som over. Da skiller de fleste ut lite smittestoff. Men da gjelder også råd om grundig håndvask og god hygiene for å begrense smitte de første dagene.