16-åringens forsvarer Jon Reidar Aae, opplyser at klienten erkjente straffskyld under fengslingsmøtet i Sør-Trøndelag tingrett tirsdag ettermiddag.

- Hva sier din klient om det som skjedde?

- Han hadde noen tanker som han gjorde alvor av, uten at han kan forklare hvorfor, sier Aae.

Den siktede tenåringen kom inn rettssalen iført svarte klær sammen med sine foreldre og forsvareren.

Påtalemyndigheten ønsket at rettsmøtet skulle gå for lukkede dører. Dette ble behandlet av tingrettsdommer Bente Staven, som besluttet at pressen kunne følge fengslingsmøtet, men med referatforbud.

Kutt flere steder

Politiadvokat Ellen Moksnes Andresen var aktor under fengslingen. Hun opplyser at 16-åringen er siktet for grov kroppsskade.

- Det er snakk om en voldsutøvelse som er forøvet med kniv og/eller ei øks. Det er påført en fornærmet skader i form av kutt flere steder på kroppen, sier politiadvokaten.

Det var mandag kveld at den fornærmede kvinnen i 40-årene ble angrepet av den nå siktede tenåringen som kom og ringte på døren hennes. Politiet har opplyst at han hadde på seg en skummel halloweenmaske da dette skjedde.

Hendelsen skjedde ved et gårdsbruk på Svorkmo i Orkdal. Kvinnen ble kjørt til Orkdal sykehus etter angrepet, men er ikke livstruende skadd.

- Hvilken relasjon er det mellom siktede og fornærmede?

- De er fra samme bygd og bor i nærheten av hverandre, sier Moksnes Andresen.

- Uttrykker at han trenger hjelp

Politiadvokaten begjærte tenåringen fengslet i en uke i retten.

- Hvorfor ønsker dere å varetektsfengsle en 16-åring?

- Det er fordi vi mener det er konkret og nærliggende fare for gjentagelse av nye alvorlige, straffbare handlinger.

Retten ga påtalemyndigheten medhold i dette, og fengslet ungdommen i én uke. Ifølge fengslingskjennelsen tas krav om vareteksfengsling av en så ung person bare til følge dersom det er tvingende nødvendig.

Ifølge rettsdokumentet erkjenner den siktede at han trenger hjelp, og anser at et kortvarig varetektsopphold som formålstjenlig. Tingretten forutsetter at fengslingsoppholdet kan finne sted ved institusjonsopphold, fortrinnsvis i barne- og ungdomspsykiatrien, og ikke i et ordinært fengsel.

«Kroppskaden er av en slik grov karakter, og dette tilsier en nær gjentagelsesfare», går det frem av kjennelsen.

Under varetektsperioden vil det bli gjennomført en primærpsykiatrisk undersøkelse av 16-åringen.

- Den siktede er bare 16 år - er det riktig å varetektsfengsle klienten din?

- Dette med varetektsfengsling kan virke litt dramatisk, men han samtykker i å underkaste seg regimet som finnes på Barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk, Lian. Han uttrykker selv at han trenger hjelp. Det er årsaken til at vi aksepterer varetekt, sier forsvarer Aae.

Telefonkontakt før pågripelsen

Tenåringen ble pågrepet i nærheten av huset til fornærmede da politiet ankom Svorkmo mandag kveld.

- Vår første prioritet var å ta hånd om den skadde kvinnen. Andre prioritet var å pågripe den mistenkte, noe som gikk raskt. Den mistenkte er ikke noen vi har kjennskap til fra tidligere. Vi hadde også telefonkontakt med gutten før vi kom til stedet, og det skyldes sannsynligvis at han selv ringte oss - uten at jeg har konkrete opplsyninger om dette, opplyste operasjonsleder Bjørn Handegard ved Trøndelag politidistrikt.

Krimteknikerne undersøkte både gårdsplassen og inngangspartiet etter voldsepisoden i Svorkmo på helloween. Foto: Joakim Slettebak Wangen
Advokat Jon Reidar Aae er den siktede tenåringens forsvarer. Foto: Jens Petter Søraa