En mann ble pågrepet, om lag 30 skytevåpen ble beslaglagt og Forsvaret utførte flere spreninger på stedet.

Flere vitner så flere politibiler og det pansrede kjøtetøyet til politiet rykke ut til Svorkmo torsdag.

- Først lurte vi på om vi måtte låse dørene. Vi skjønte at det var alvorlig når det kom så mange politifolk. Det er litt skremmende når det er mange politibiler som kjører utrykning her, sier vedkommende.

Etter hvert hadde naboen kontakt med politiet.

Ristet i hus

- Vi fikk beskjed om at det som skjedde ikke var noe farlig for oss, sier naboen.

Mannen som ble pågrepet er siktet for ulovlig oppbevaring av sprengstoff, våpen og ammunisjon. Han er også siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 219, som omhandler vold i nære relasjoner.

Fredag ettermiddag foretok politi og Forsvaret detonering av sprengstoffet på området. Drønnene fra eksplosjonene kunne høres flere kilometer unna. Flere Adresseavisen har snakket med har fortalt at det ristet i husene og at det klirret i glassene da det eksploderte.

- Det ristet i døra, sier en av naboene.

- Tar ikke lang tid å varsle

Personer i nærområdet og naboer ble ikke varslet på forhånd om sprengningen.

- Jeg synes vi burde ha blitt varslet, sier naboen.

Naboen får støtte fra flere andre.

- Jeg synes de burde ha varslet om at de skulle sprenge. Det er mange dyr i området som vi også må ta vare på i en slik situasjon. Det tar ikke så lang tid å varsle personer som bor i nærheten, sier en person.

Lørdag formiddag har politiet dratt fra stedet, og sperringene til stedet er mannen ble pågrepet er borte.

En mann er kritisk til politiets håndtering av aksjonen og omfanget den fikk.

- Kunne oppleves skremmende

- Aksjonen virker uforståelig dramatisk. Når det er så mye politifolk på et sted som dette, så skaper det mye oppstuss. Det skapes nesten et inntrykk av at dette er en person som er terrormistenkt. Jeg stiller spørsmål om de kunne ha pågrepet han på et annet sted og på en annen måte, sier han.

Han mener også at detoneringen av sprengstoffet burde vært håndtert på en annen måte.

- Jeg har vondt for å akseptere at man måtte detonere sprengstoffet på stedet. Hvorfor var det ikke mulighet for å frakte det bort og destruere det et annet sted? Ville det samme ha skjedd hvis dette var et boligområde i et mer tettbygd strøk, spør mannen.

Han mener også at politiet burde ha varslet personer som bor i nærheten, slik at det ikke oppsto usikkerhet når de skulle sprenge

- Situasjonen som oppsto kunne oppleves som skremmende. Det er måten dette blir håndtert på som jeg stiller spørsmål ved, sier han.

Tar selvkritikk

Politimester Nils Kristian Moe beklager lørdag kveld at folk har blitt skremt.

- I ettertid ser vi at vi helt klart skulle ha vært mer på offensiven både når det gjelder informasjon til befolkningen og til media. Det tjener samfunnet på, og det tjener vi på. Desverre ble det feil denne gangen, sier Moe.

Mannens forsvarer Torfinn Svanem mener saken er hausset opp i media på en helt urimelig måte

- Min klient er unødvendig stigmatisert for en forholdsvis udramatisk sak, sier Svanem.