- Min klient er unødvendig stigmatisert for en forholdsvis udramatisk sak. Det sier forsvarer Torfinn Svanem etter politiaksjon og pågripelse av en mann ved Svorkmo torsdag ettermiddag.

Torfinn Svanem mener saken er hausset opp i media på en helt urimelig måte.

Fortvilet over eksponering

- Klienten min er naturlig nok fortvilt over å ha blitt eksponert på den måten. Selv om navnet hans ikke er offentliggjort, er det mange som har fått med seg hvem som er pågrepet.

Det har vært dramatiske dager ved Svorkmo. Fra torsdag til fredag kunne folk se store politistyrker og forsvarsfolk. Naboer kunne fortelle om mange politifolk og flere politibiler, blant annet en pansret bil. Fredag ettermiddag ble også naboene vitne til flere sprengninger som både hørtes og kjentes. Torsdag ble en mann pågrepet, og fredag ble flere sprengladninger detonert.

Et vitne kunne fortelle til Adresseavisen om stort oppbud av politi over to dager.

- Politiet burde ha informert

Alt dette skjedde uten at politiet informerte verken naboer eller media om det som skjedde. Først fredag ettermiddag og kveld skrev media om politiaksjonen etter mange tips fra publikum.

- Først var det tre smell, så fire smell, forteller Inger Amalie Tønnes som driver butikk på Svorkmo. Hun syntes det var ekkelt å høre smellene uten å vite hva det var.

- Selvfølgelig burde politiet ha informert om aksjonen slik at folk ikke ble redde, sier forsvarer Torfinn Svanem.

Han mener siktelsen mot mannen på ingen måte forsvarer den dramatiske politiaksjonen som må ha ført til at folk trodde han sto bak svært alvorlige forbrytelser.

- Det gjør han ikke, fastslår forsvareren.

Politimester beklager

Politimester Nils Kristian Moe beklager lørdag kveld at folk har blitt skremt.

- Vi burde ha informert på en bedre og mer konkret måte, sier politimesteren. Han mener politiet ikke så konsekvensen av at politiaksjonen og sprengningene skremte folk.

- I ettertid ser vi at vi helt klart skulle ha vært mer på offensiven både når det gjelder informasjon til befolkningen og til media. Det tjener samfunnet på, og det tjener vi på. Dessverre ble det feil denne gangen, sier politimester Nils Kristian Moe.

Svanem mener også det var unødvendig å detonere dynamitten på mannens eiendom.

- Og dersom det var helt nødvendig, burde politiet ha varslet og ikke bare satt i gang.

Politiet og Forsvaret mente det var uforsvarlig å flytte sprengstoffet fordi det kunne gå av. Operasjonsleder Trond Volden ved Trøndelag politidistrikt sa til adressa.no lørdag morgen at det ikke var trygt å flytte på sprengstoffet.

Lov til å ha sprengstoff

- Min klient deler ikke det synet, sier Svanem og understreker at sprengstoffet var lovlig ervervet og at den varetektsfengslede mannen hadde en aktverdig grunn til å ha sprengstoffet på grunn av tomtearbeid. Derimot har klienten innrømmet at det kanskje ikke var helt forskriftsmessig oppbevart.

Klienten til Torfinn Svanem ble lørdag varetektsfengslet i to uker. Siktelsen omhandler ulovlig oppbevaring av sprengstoff, våpen og ammunisjon. Men grunnlaget for varetektsfengslingen er at han også er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 219, som omhandler vold i nære relasjoner. Varetektsfengslingen er anket og kommer opp i lagmannsretten mandag.

Fortvilet klient: Forsvarer Torfinn Svanem mener politiet burde ha informert bedre slik at folk ikke ble skremt. Foto: Kristin Slotterøy