Fredag formiddag ble mannen begjært varetektsfengslet for en ny periode av politiadvokat Kjersti Hegerberg ved Trøndelag politidistrikt. Siktede ba i retten om å bli løslatt - noe Sør-Trøndelag tingrett endte med å gjøre.

- Tingretten løslot ham. Politiet anket avgjørelsen og det ble gitt oppsettende virking av retten. Han blir derfor sittende i varetekt frem til lagmannsretten har vurdert saken, sier advokat Bård Eirik Njøsen som forsvarer den siktede.

Ba om én uke i varetekt

Det var torsdag 17. november mannen ble pågrepet i en væpnet aksjon ved Svorkmo. På gården hans ble det funnet 31 skytevåpen, ammunisjon og rundt 200 kilo sprengstoff, har politiet opplyst. Forsvaret valgte å detonere seks ladninger på gården - dette fordi de ikke turte å flytte sprengstoffet. Mannen har etter pågripelsen sittet varetektsfengslet.

Hegerberg opplyste torsdag at hun planla begjære mannen fengslet i to nye uker i tingretten. Dette ble endret fredag, og hun ba om ytterligere én uke i varetekt.

- Er det noe nytt i saken?

- Ja, og det var derfor vi begjærte varetektsfengsling. Vi har fått noen nye opplysninger som vi trenger å undersøke, men retten kom frem til at det ikke foreligger noen konkret og reell fare for at siktede vil forspille bevis. Dette er noe vi er uenige i, sier Hegerberg.

- Hva slags nye opplysninger er det dere har fått?

- Det kan vi ikke si noe om akkurat nå, sier politiadvokaten.

Hunder fant ikke sprengstoff

Mannen er siktet for familievold samt ulovlig oppbevaring av sprengstoff og våpen. Hegerberg opplyser at de nye opplysningene i saken er knyttet til våpen- og sprengstoffsiktelsen.

For vel to uker siden ble mannen fremstilt for en ny periode med varetektsfengsling i Sør-Trøndelag tingrett. Under rettsmøtet kom det frem at politiet hadde mottatt vitneforklaringer om at mer sprengstoff kunne være gravd ned på eiendommen hans, ifølge kjennelsen. Det gikk også frem at sporhunder fra Forsvaret ikke kunne avklare om dette stemte fordi det var frost i bakken. I forrige uke ble det imidlertid søkt på eiendommen med slike hunder, opplyste etterforskningsleder Randi Fagerholt ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor på torsdag. Hun ville imidlertid ikke opplyse om det ble funnet noe.

Advokat Njøsen opplyste etter fengslingsmøtet for to uker siden at klienten avviste politiets mistanke om at han hadde mer sprengstoff.

- Ble det funnet noe sprengstoff?

- Jeg kan bekrefte at det ikke er funnet noe på gården, sier politiadvokat Hegerberg etter dagens fengslingsmøte.

- Ikke dekning

Adresseavisen har tidligere skrevet at den siktede har erkjent straffskyld for ulovlig oppbevaring av våpen og sprengstoff.

- For våpnene er det snakk om mindre overtredelser i forbindelse med enkelte av dem. Når det gjelder sprengstoffet, har han erkjent at dette ikke var forskriftsmessig oppbevart, uttalte Njøsen for to uker siden.

Han hadde også følgende å si om siktelsen om familievold, som klienten nekter straffskyld for.

- Det har oppstått et konfliktfylt forhold i forbindelse med et samlivsbrudd. Selv om det kan ha vært noen enkeltstående, mindre episoder, kan vi ikke se at det er dekning for den siktelsen som er tatt ut i dag. Det synes som om politiet har trukket noen linjer mellom to saker som ikke har noe med hverandre å gjøre i det hele tatt. Dette har fått større dimensjoner enn det er grunn til, la han til.

- Min klients syn på saken har ikke endret seg siden sist fengsling, sier forsvareren til Adresseavisen fredag ettermiddag.

Mannen som i november ble pågrepet etter en stor politiaksjon ved Svorkmo ble løslatt av Sør-Trøndelag tingrett fredag. Fordi politiet anket, og ba om såkalt oppsettende virkning, blir mannen sittende fengslet inntil lagmannsretten har behandlet saken. Foto: adressa.no-tipser