Torsdag 17. november mannen ble pågrepet i en væpnet aksjon ved Svorkmo. På gården hans ble det funnet 31 skytevåpen, ammunisjon og rundt 200 kilo sprengstoff. Etter pågripelsen ble mannen varetektsfengslet, og han satt i Trondheim fengsel inntil mandag. Da ble han løslatt, etter en kjennelse fra lagmannsretten.

Løslatt

Før sist helg opplyste politiadvokat Kjersti Hegerberg ved Trøndelag politidistrikt at de hadde fått noen nye opplysninger i saken som de ville undersøke. Hun ville imidlertid ikke si hva dette dreide seg om, men begjærte mannen fengslet for én ny uke fordi de mente at siktede på frifot ville kunne ødelegge bevis. Mannen ble likevel løslatt av tingretten. Hegerberg anket kjennelsen, og siktede ble derfor sittende i varetekt frem til lagmannsretten hadde vurdert saken.

I avgjørelsen fra lagmannsretten går det frem hva de nye opplysningene Hegerberg snakket om er: Politiet har i løpet av etterforskningen oppdaget at siktede har nok en eiendom - en skogseiendom på over 190 mål ikke langt unna gården hans. Overfor lagmannsretten minnet påtalemyndigheten om omfanget av våpen, sprengstoff og ammunisjon som ble funnet på gården til mannen, og mente at dette tilsier at det er et behov for å undersøke denne skogseiendommen med våpenhund, ifølge kjennelsen.

Siktede på sin side påpekte, via sin forsvarer Bård Eirik Njøsen, at det ikke er holdepunkter for at han har noen ulovlige våpen, ifølge kjennelsen.

Ny leting uten resultat

Lagmannsretten mente i likhet med tingretten at det ikke er noen nærliggende fare for at siktede vil forspille bevis ved å gjemme unna eventuelle våpen og sprengstoff som politiet ennå ikke har funnet. På bakgrunn av dette ble siktede løslatt. Forsvarer Njøsen er ikke overrasket over det.

- Denne nye eiendommen er en skogsteig uten bygninger. Politiet står fritt til å undersøke denne, og lagmannsretten har vurdert at det ikke er noen grunn til å varetektsfengsle ham for dette.

Og i går, dagen etter løslatelsen, gjennomførte politiet undersøkelser på skogseiendommen.

- Eiendommen ble gjennomsøkt med hunder fra politiet, sier etterforskningsleder Randi Fagerholt ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor.

- Fant dere noe?

- Nei.

- Hva lette dere etter?

- Hovedsakelig våpen, dette på bakgrunn av opplysninger i saken og omfanget i det vi har tatt beslag i. Vi ville kartlegge om han har tilgang på våpen som vi ikke har funnet, sier etterforskningslederen.

Politiet har tidligere lett etter nedgravd sprengstoff på gårdseiendommen til mannen. De brukte da hunder fra Forsvaret, men det ble heller ikke da funnet noe.

Planer om å bygge skogsvei

Mannen er nå siktet for grov ulovlig befatning med skytevåpen og eksplosiver samt familievold. Han nekter straffskyld for vold, men har erkjent ulovlig oppbevaring av våpen og sprengstoff.

I forbindelse med ankebehandlingen påpekte forsvareren at samtlige beslaglagte våpen enten er registrert på klienten, ikke er registreringspliktige eller at de tilhører en slektning. Han opplyste også at klienten er aktiv jeger og konkurranseskytter, ifølge kjennelsen.

- Hvorfor hadde klienten din så mye sprengstoff?

- Han er utdannet innen sprengning og har alle sprengningsertifikater. Han hadde planer om å bygge en skogsvei på egen eiendom, sier Njøsen, og opplyser at sprengstoffet ble oppbevart i et ulåst fjøs på gården.

Rettsmøte: Advokat Bård Eirik Njøsen forsvarer den våpen- og sprengstoffsiktede mannen. Han ble ikke overrasket over løslatelsen. Dette bildet er fra et fengslingsmøte i Sør-Trøndelag tingrett. I bakgrunnen dommerfullmektig Nina K. Wærnhus.