Rindal kommunestyre vedtok i dag å bestå som egen kommune i stedet for å bli en del av den nye storkommunen Orkland (som fra før inkluderer Meldal, Orkdal, Agdenes og Snillfjord).

Dermed falt rådmannens innstilling om sammenslåing med ni mot åtte stemmer.

Fornøyd ordfører

Rindal-ordfører Ola T. Heggem (Sp) har vært mot sammenslåing med Orkland hele veien, og er glad for at utfallet ble det samme, helt ned til stemmetallet, som sist saken ble behandlet i kommunestyret i juni.

- Jeg var skuffet over at det ble omkamp, men har samtidig forståelse for at dette er den viktigste saken for Rindal kommune på mange år. Da er det greit med en ekstra runde, medgir ordføreren, som mener utfallet er den beste løsningen for lokalsamfunnet.

- Å stå alene gir størst sjanse for å opprettholde og videreutvikle tjenestetilbudet vårt. Jeg ser selvsagt at dette ikke er svart-hvitt, men jeg er generelt skeptisk til store enheter og tror prosessen som pågår nå vil føre til en betydelig sentralisering, sier Heggem.

Ønsker å bli trøndere

Parallelt med sammenslåingssaken, har Rindal også søkt om å bli en del av det nye, samlede Trøndelagsfylket i stedet for Møre og Romsdal som i dag. Denne prosessen blir ifølge Heggem ikke påvirket av dagens vedtak.

- I møtet gjorde vi også et enstemmig vedtak om at vi ønsker å bli en del av Trøndelag. Vår intensjon er å bli med fra første stund, og vi tror fortsatt det kan være mulig. Jeg ser at den aller enkleste måten å bli en del av Trøndelag hadde vært å gå inn i Orkland kommune. Men det enkleste er ikke alltid det beste, sier Heggem.

Mot flertallet i folkeavstemning

I en folkeavstemning tidligere i år stemte 51,1 prosent for kommunesammenslåing, mens 47,2 prosent ønsket at Rindal fortsatt skal være selvstendig.

- Det er riktig, men stemmingen var nok like mye styrt av frykt for å bli slått sammen med Surnadal og Halsa i stedet. Jeg tror det viktigste for folk har vært at vi blir en del av Trøndelag, mener ordfører Heggem.

Tirsdag gikk et flertall i fylkestinget i Møre og Romsdal inn for at fylket skal bestå som egen region i fremtiden. Vedtaket innebærer at Rindal kommune får bli en del av Trøndelag, men de fem øvrige nordmørskommunene som ønsker å gå til Trøndelag, ble avvist av fylkestinget, melder NRK.