Bilister som tråkker for hardt på gasspedalen, kjører på rødt lys eller straffes for andre brudd på trafikklovgivingen, må regne med å grave ekstra dypt i lommeboka fra neste år.

En fattig trøst er at satsene ikke har vært justert siden 2005.

Mange blir berørt

Så langt i år har politiet skrevet ut 5 000 forelegg, bare til bilister som er tatt av fotobokser i Trøndelag. I tillegg kommer forenklede forelegg ved ordinære trafikkontroller, og lovbrudd som er avdekket av politi som patruljerer langs veiene.

Politiet har laserkontroll på Bromstad i Trondheim. Foto: Håvard Haugseth Jensen

Rødlyssatsen øker fra 5 200 til 6 650 kroner.

- Det å kjøre på rødt lys er noe av det farligste du kan gjøre i trafikken, derfor ble satsene på disse foreleggene skrudd kraftig opp allerede i 2005, sier Håvard Tømmervold, politioverbetjent i Trøndelag politidistrikt.

Les også: Kjører inn i tunnelen - selv om det er rødt lys

Foreleggssatsene har ikke vært økt de siste 12 årene, men justeres nå opp mot dagens prisnivå.

Samferdselsdepartementet, som har bestemt de nye satsene, regner med at økningen vil gi 160 millioner kroner i økte inntekter neste år.

Fartsovertredelser er det det skrives ut flest forelgg for. Foto: Rune Petter Ness

Kan gi færre lovbrudd

- Det dette kan føre til, er at noen begynner å tenke at dette er så dyrt, at de legger om kjørestilen sin, sier Tømmervold.

Kjører du i 81 km/t der fartsgrensen er 60 km/t blir forelegget på 8 300 kroner, mens satsen nå er på 6 500 kroner.

- Hvis dette får bilistene til å senke farten, så er det et ønske for politiet. Det vil føre til en nedgang i antallet trafikkulykker, sier politioverbetjenten.

Se også: Her ryker førerkortet i Byåsveien

Bruk av håndholdt mobiltelefon øker fra 1 300 til 1 650 kroner, mens trimming av moped fra neste år vil straffes med et forelegg på 5 350 kroner.

Kjøring mot dette skiltet blir straffet med 5 350 kroner etter nyttår, opp fra 4 200 kroner. Foto: Håvard Haugset Jensen

Prikkordning videreføres

Prikkbelastning til sjåfører som blir tatt for brudd på trafikkreglene fortsetter som før. Det innebærer at du mister førerkortet etter åtte prikker. Ungdom får dobbelt straff hvis de har hatt førerkort i mindre enn to år.

- Noen ungdommer blir overrasket når de mister førerkortet etter andre gangs fartsovertredelse, sier Håvard Tømmervold.

Les også: Ble vinket inn til politikontroll - klarte ikke stanse

Mange ble bøtelagt da politiet hadde kontroll i Sivert Thonstads vei i høst. Foto: Håvard Haugseth Jensen