Arkeologer hos Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) fant restene av Klemenskirken til Olav den hellige i Trondheim sentrum i november i fjor. Funnet er ranket som nummer seks på Heritage Dailys topp-ti-liste over arkeologiske oppdagelser i 2016.

Les også: Det var et stort øyeblikk å stå midt i Klemenskirken

Heritage Daily er en internasjonal nettside som publiserer nyheter om arkeologi og kulturarv.

Les også: - Blir et nytt pilegrimsmål

- Stor anerkjennelse

– Det er en stor anerkjennelse å komme på en slik eksklusiv liste. Dette har hele teamet som har deltatt i utgravningen fortjent, sier arkeolog og prosjektleder Anna Petersén i NIKU.

– Det er en stor anerkjennelse å komme på en slik eksklusiv liste, sier Anna Petersén. Her sammen med Axel Christophersen. Foto: JENS P. SØRAA

En arkeologisk sensasjon og et av de viktigste funnene i Norge etter krigen, sa ekspertene om arbeidet som var ledet av arkeolog Anna

Petersén.

- Storveies for teamet

Ivar Koteng eier tomta som funnet er gjort på.

- Det er artig for oss, men enda artigere for de som holder på dette hver dag. Det er storveies for teamet som har funnet kirka. Og som ukyndig får en i hvert fall presisert hva slags nivå det er på dette. Jeg skjønner proporsjonene på funnet enda bedre.

Koteng og Angel Næringsbygg har fått klarsignal om at han får bygge næringsbygget han planlegger. Et stort spørsmål er hvordan kirkeruinene skal vises frem for publikum. Koteng var i møte med Riksantikvaren forrige uke og er fornøyd med fremdriften.

- Det er ikke avklart hvordan det skal løses, men de jobber hardt og raskt med å avklare finansiering og det som skal til videre.

- Har dere tanker om hvordan ruinene kan vises frem?

- Ja, vi har tegnet noen forslag på mulige tekniske løsninger, men her er det fagfolkene som avgjør, sier Koteng.

Riksantikvaren og Angel Næringsbyggs planlegging kommer til å løpe parallelt.

Pause i utgravingene

Nå er det stopp i utgravingene bak biblioteket ved Peter Egges plass en stund. Det skal rigges om og settes opp nytt telt over «åstedet». Når det er gjort en gang i januar, skal det graves videre til alt er avdekket en gang utpå våren, og byggingen av huset som skal stå der kan starte.

- Stein for stein skal plukkes opp fra utgravingsstedet, for senere å legges tilbake på plass, sa Anna Petersén i et intervju med Adresseavisen 1. desember.

Se også: Slik ser de for seg Olav den helliges kiste i Klemenskirken

Måtte grave dobbelt så dypt som antatt

Arkeologene har måttet grave dobbelt så dypt som antatt, og de må grave lenger ut i kantene.

Høyalteret der helgenkongens kiste sto, er godt synlig nede i gropa. Men det skulle også være plass til å gå rundt alteret, og derfor må jordsmonnet lenger vekk fra alteret undersøkes.

Les også: Koteng brukte 11 mill. av egen lomme - så dukket sensasjonsfunnet opp

De første miraklene rundt Olav den hellige skal ha skjedd rundt nettopp Klemenskirken, og det var her han ifølge sagaen ble erklært som helgen.

Her er et av skjelettene som er avdekket under utgravingen Foto: GLEN MUSK

Les også:  På tomta til byens opphav