Sør-Trøndelag tingrett har kommet til at vedtaket på det ekstraordinære årsmøtet i samvirkeforetaket Gjevilvassveien 5. oktober 2016 er gyldig.

Der vedtok flertallet å nekte grunneiere, som ønsker å brøyte på egen bekostning, å holde veien åpen vinterstid. Spørsmålet om veien skal brøytes eller ikke har vært gjenstand for en årelang krangel.

Seks grunneiere, som eier hytter, setrer og skog i området, gikk til sak mot samvirkeforetaket Gjevilvassveien SA med krav om brøyting. I flere år gikk det skispor på veien, men forrige vinter ble veien igjen brøytet.

Tingretten er kommet til at styrets begrunnelse for å holde veien stengt om vinteren har en saklig begrunnelse. Inntektene fra brukerne gjennom bompenger kommer foretaket og derved alle medlemmene til gode gjennom å opprettholde et godt veivedlikehold og en bra veistandard.

Hindres i å kjøre bil

For retten har spørsmålet vært om minoritetsvernet har vært krenket ved at noen medlemmer hindres i å få adkomst med bil til sine hytter og setrer på vinteren. I denne saken er det forskjellige meninger om åpne eller vinterstengte veier, også blant eiere av fritidsboliger og setrer.

Sorenskriver Hans Hugo Kristoffersen er kommet til at ingen av de berørte hindres i adkomsten til sine eiendommer. Retten legger til grunn at det gis dispensasjon for nødvendig motorisert ferdsel på vinterstid til og fra eiendommene med bl.a. snøscooter.

Det er derfor et spørsmål om graden av tilgjengelighet snarere enn manglende tilgjengelighet. Retten er – under tvil – kommet til at vedtaket på det ekstraordinære årsmøtet i tilbørlig grad ivaretar minoritetsvernet og at samvirkeforetaket derfor må frifinnes.

Mangler dokumentasjon

Retten peker på at saken har vært tvilsom og at saksøkerne hadde god grunn til å få saken prøvd for retten. Derfor bærer hver av partene sine egne sakskostnader.

Saksøkerne viste til tapte inntekter som følge av manglende brøyting. Mange leietakere av hytter og seterbygninger stiller krav om at de kan kjøre bil helt frem. Manglende brøyting hindrer også tilkomst til skogsvirke på vinterstid og tap av inntekt.

Men ingen av partene har fremlagt dokumentasjon som underbygger påstandene om økonomisk tap ved at veien er vinterstengt eller holdes åpen. Det samme gjelder andre ulemper ved at veien holdes stengt. Dommeren viser til at retten har lite konkret å holde seg til – ut over partsforklaringene.

Vedtak i jordskifteretten

Saksøkerne har vist til at det ekstraordinære årsmøtet traff vedtak i strid med den bruksordning som jordskifteretten har fastsatt i sitt vedtak. Tingretten mener at jordskifteretten kan verken fastsette en bruksordning på siden av foretakets vedtekter eller endre samvirkeforetakets vedtekter. En slik ordning ville skape uklare rettsforhold mellom de enkelte rettighetshaverne og mellom rettighetshaverne og samvirkeforetaket, som denne saken er et eksempel på.

Samvirkeforetaket, og forgjengeren veiforeningen, besluttet i flere år at deler av veinettet ikke skulle vinterbrøytas. Det gjelder veiene fra Osen til Reskrysset, fra Grøtsetre til Gjevilvasshytta og Langoddenveien. I stedet for brøyting er det i vintersesongen anlagt preparerte skiløyper langs veitraseene.

I november varslet Oppdal kommune mulig ekspropriasjonsvedtak for å gjennomføre reguleringsplanen for området. Kommunen uttalte i den forbindelse at det nå vil være i strid med loven å brøyte veiene.

Ba om samtykke

Kommunen sendte brev til samtlige grunneiere hvor det ble bedt om samtykke til preparering av skiløyper vinteren 2016, med frist 5. desember. Kommunen mottok samtykkeerklæring fra mindre enn halvparten.

1. desember stengte Gjevilvassveien SA veiene ved å låse bommene i tråd med reguleringsplanen og kommunens forbud. Saksøkerne tok samme dag ut begjæring om midlertidig forføyning.

Sør-Trøndelag tingrett behandlet saken og avsa dom 21. desember. Saksøkerne nådde ikke frem med sitt krav om at Gjevilvassveiene skulle åpne og lås på bommene fjernes. I stedet ble saksøkerne dømt til å betale motparten 30 700 kroner i sakskostnader.

Gjevilvassveien SA hevder de mottar mindre bompengeinntekter dersom det ikke er skiløypetrasé, samtidig som flere av medlemmene mener de tjener bedre på hytteutleie med skiløyper enn brøytet vei.

Beste skiløypa i Midt-Norge

Til Adresseavisen i februar i fjor uttalte Trondhjems Turistforening at brøyting av Gjevilvassdalen var å gamble med en av Oppdals hovedattraksjoner.

- Skiløypa innover Gjevilvassdalen har i mange år vært den beste i Midt-Norge, blant de fineste i Norge og tilgjengelig for alle som vil på ski. Etter at det gikk opp for folk at veien denne vinteren brøytes, har vi fått mye respons. Ja, det er sjelden vi ser en slik respons, sa daglig leder i Trondhjems Turistforening, Frode Støre Bergrem.

Det viste seg at ikke på 30 år hadde det vært så rolig i Gjevilvassdalen i en påske. Besøket på Gjevilvasshytta stupte.

Ikke brøytes: Samvirkeforetaket, og forgjengeren veiforeningen, besluttet i flere år at deler av veinettet ikke skulle vinterbrøytas. Det gjelder veiene fra Osen til Reskrysset, fra Grøtsetre til Gjevilvasshytta og Langoddenveien. Foto: Ludvig Killingberg jr, Adresseavisen