Ferske tall fra tollregion Midt-Norge viser at det gjort tre valutabeslag av så alvorlig karakter i 2016 at sakene ble anmeldt til politiet. Verdien på valutaen som ble forsøkt smuglet ut eller inn av landet var på 412 842 norske kroner. I 2015 var det også tre beslag, og verdien var på 176 489 norske kroner.

- Vi hadde én av disse politianmeldte sakene, og vi mistenker at pengene stammer fra kriminell virksomhet. Det var åpenbart at kvinnen ikke kunne dokumentere hvor pengene kom fra, sier seksjonssjef Hallgeir Bjørvik ved tollsted Værnes i Tollregion Midt-Norge.

Penger fra prostitusjon i koffert

Det var i februar at en russisk dame på vei til Spania ble tatt med over 200 000 kroner i kontanter og narkotiske tabletter i kofferten. Hun innrømmet at pengene delvis kom fra prostitusjon.

Det var også 56 valutasaker i Midt-Norge i fjor hvor det ble utstedt overtredelsesgebyr, som innebærer at man må bteale 20 prosent av valutaens verdi. Det var nærmere to 1,9 millioner kroner som ble forsøkt tatt med inn og ut av landet uten at det ble deklarert for Tollvesenet.

- Av disse var 50 saker avdekket ved Værnes, og de kommer som regel gjennom ordinær kontroll. Flesteparten av sakene handler om folk som tar med seg valuta ut av Norge, forklarer Bjørvik.

Regelverket sier at du kan ta med deg 25 000 norske kroner ved inn- og utreise. Beløp over dette må deklareres. Dersom Tollvesenet fatter mistanke om organisert kriminell aktivitet, så beslaglegger de hele beløpet og anmelder det til politiet.

Polakk (25) ble dømt til fengselsstraff etter å ha smuglet 4284 liter øl og 682 liter brennevin over grensa. Han ble stoppet i Midtre Gauldal i oktober i fjor.

Spesialsydde magebelter

Bjørvik forteller om kreative smuglere som forsøker å unndra seg kontroll.

- Denne uka kom det en person som hadde skjult valuta i skittentøysposen i kofferten. I andre tilfeller har det vært valuta gjemt i uttrekkbare håndtak på kofferter og spesialsydde magebelter. Gjemmestedene kjenner ingen grenser, fantasien som setter en stopper, mener Bjørvik.

Per i dag er det ingen valutahund i Midt-Norge, men det står langt oppe på ønskelista til Bjørvik.

- Vi har sporadisk hatt hjelp av valutahund fra andre regioner, men beslagene i 2016 har blitt avdekket av mannskapet ved tollstedet, forklarer han.

- Jeg ser ikke bort fra at det kan komme valutahund i nær fremtid. Det er godt hjelpemiddel, mener Bjørvik.

2600 forelegg i 2016

Han håper valutabeslag og overtredelsesgebyr kan ha prevantiv effektiv på andre som vurderer det samme. Han tror mørketallene er store.

- Det er garantert mer enn vi klarer å avdekke, og jeg tør ikke gjette hvor stort mørketallet er, sier han.

I fjor ble det gjort 2600 beslag som endte med forenklede forelegg ved tollsteder i Midt-Norge, mens 642 beslag var så alvorlige at de endte med politianmeldelse. I 2015 var tallene henholdsvis 2360 beslag som resulterte i forenklede forelegg og 693 beslag som ga anmeldelse.

Summen av de forenklede foreleggene var 2 172 200 kroner i 2016, mens foregående år var 2 263 840 kroner.

Tar i bruk blålys

Avdelingsleder Hilde Pettersen Ruud ved Tollregion Midt-Norge forteller at beslagsstatistikken for 2016 har vært på nivå med årene før.

- Et stort beslag av hasj i 2015 gir den store nedgangen i mengden hasj som ble beslaglagt i 2016. Det blir enkelte svingninger, men det er ingenting som utpeker seg. sier hun.

I fjor ble det ikke brukt like mye ressurser på kontrollvirksomhet ifølge Pettersen Ruud fordi mye av tiden ble brukt til opplæring og rekruttering.

Fra nyttår tok tollerne i Trøndelag i bruk blålys og sirener på sine kjøretøy, og dette har krevd grundig opplæring av om lag 20 tollere.

- Dette er først og fremst for sikkerheten til dem som utfører kontroll og bilister som blir kontrollert. Nå har vi fått en bedre mulighet til å stanse dem vi ønsker å kontrollere, mener hun.

Vil få kamera på alle grenseoverganger

I 2016 ble det beslaglagt snus 269 ganger, og det utgjorde over 125 kilo. I fjor var det samme tallet 178 beslag, og det utgjorde rundt 87 kilo. Pettersen Ruud tror det kan ha sammenheng med at snusforbruket går opp.

- Vi er en region med mye snusforbruk og det kan nok vises på tallene, sier hun.

For øyeblikket er det bare grenseovergangen i Meråker som har automatisk skiltgjenkjenning (ANPR), altså et kamera som kan lese registreringsnummeret på kjøretøyene.

- Vi kommer til å få kamera på alle grenseovergangene og det vil gi oss et bedre bilde av trafikken, sier hun.

Det jobbes også godt med etterretning og hun er fornøyd med samarbeidet etaten har med politiet. De store beslagene hvor bilene er spesialombygd kommer fra hele regionen.

- Bilene er ofte avstivet i fjæringen og det er også en risiko med tanke på trafikksikkerheten. Disse ønsker vi selvsagt å få bukt med, sier hun.

Her får du den fulle oversikten over beslag i Midt-Norge: