Kirketårnet består av omtrent 5000 legoklosser, og er bygget i tre deler. Arbeidet har tatt Birk Schellenberg to år.

- Det vanskeligste har vært å få til de rette formene og de rette størrelsene på delene på kirketårnet. Klokkene og detaljene skal være så like kirketårnet som mulig. Jeg kan nå designen på kirka inn og ut, sier Birk Schellenberg.

Alt av detaljer på legotårnet, også klokkene og lysene, er også laget av legoklosser.

Schellenberg er en av årets deltakere på Ungdommens Kulturmønstring (UKM) på Røros. Han deltok også på kulturmønstringen i fjor med halvparten av kirketårnet. Det var Nea radio som omtalte saken først.

SE OGSÅ: Denne legofiguren kostet 40 000 kroner

Inspirert av bestefar

De siste spesialbestilte legoklossene kom ikke før to dager før UKM.

- Det ble litt hektisk i innspurten for å få det ferdig, sier Schellenberg.

Kirketårnet er inspirert av arbeidet til Schellenbergs bestefar, Sverre Ødegaard. Sverre Ødegaard var en museum- og kulturvernarbeider, som jobbet mye med Røros' historie. Han har blant annet skrevet bok om «Bergstaden Røros».

- Jeg liker godt tegningene hans fra byen og ville fortsette med det samme som ham, men på en annen måte, sier Schellenberg.

Byggverket består av om lag 5000 legoklosser. Foto: ada sofie ødegaard

Lego som kunst

Han har lenge drevet med legobygging som hobby.

- Jeg har alltid likt kunst, og ville ta inn i kunsten i det jeg driver på med som hobby. Det er ikke mange som lager kunst av lego, men jeg har kontakt med noen andre på nett, sier Schellenberg.

Nå vurderer 16-åringen om han skal bygge ferdig hele kirka.

- Jeg har begynt på grunnmuren på resten av kirka. Jeg har vurdert om jeg skal gjøre ferdig det også, slik at jeg har hele kirka, sier han.

Se bilder fra fjorårets UKM-festival