Mattilsynet Region Midt fikk i 2016 inn 1177 meldinger fra folk som var bekymret for at dyr ikke hadde det bra. Det er over hundre meldinger mer enn året før.

- Vi har en varslingsknapp på våre nettsider som fungerer godt. Der kan hvem som helst sende inn sine observasjoner og mistanker. Terskelen for å melde fra på denne måten er lavere, tror Elisabeth Schei-Berg, seniorrådgiver i Mattilsynet region Midt.

- Alle bør melde fra om de registrerer dyr som ikke har det bra, oppfordrer Elisabeth Schei-Berg, seniorrådgiver i Mattilsynet region Midt. Foto: privat

Vold og mangel på tilsyn

Bekymringsmeldinger som går igjen handler om katte- og hundehold som har gått over styr. Det kommer også meldinger om mistanke om voldsbruk mot kjæledyr, eller at dyreholdere har reist på ferie og overlatt kjæledyr alene med mangelfullt tilsyn.

- Alle meldinger blir behandlet av oss. Vi sjekker om dyreholder finnes i våre arkiver fra før og vi sjekker gjerne også melderens eventuelle historikk. Hvis vi har grunn til å tro at det ligger noe i bekymringen reiser vi ut på tilsyn. Om vi varsler dyreholder eller ikke i forkant av inspeksjonen varierer, forklarer Schei-Berg.

- Når skal man melde fra?

- Hvis man har grunn til å tro at dyr lider, eller står i fare for å lide, bør man melde fra. Mange registrerer dårlig dyrevelferd, men unnlater å melde fra fordi de tror noen andre gjør det. Slik bør man ikke tenke.

Aktører i landbruket må si ifra

I landbruket kan det imidlertid være vanskelig for folk flest å registrere om noe er galt.

- Her er veterinærer, rådgivere i landbrukets organisasjoner, bondelagsrepresentanter og tankbilsjåfører eksempler på aktører som kan registrere uregelmessigheter og som bør melde fra, sier Schei-Berg.

I 2016 ble en bonde fra Jøa dømt til to år og seks måneders fengsel etter at det ble funnet 92 storfe på gården som hadde sultet ihjel. Det var første gang dyrevelferd ble behandlet i Høyesterett her i landet. Foto: Richard Sagen

Dyreeier alltid ansvarlig

I hele landet ble det i 2016 utført tilsyn i 10 521 dyrehold. 3299 av disse avslørte brudd på dyrevelferdsloven.  I Midt-Norge ble det utført 2307 dyrevelferdsinspeksjoner. Det er 300 flere enn året før.

- Dyreeiere som står bak alvorlig vanskjøtsel eller mishandling av dyrene sine blir gjerne anmeldt til politiet. Det hender også at noen får forbud mot å holde dyr eller forbud mot å drive med bestemte aktiviteter med dyr. Det er et stort ansvar å eie et dyr. Det er alltid, uten unntak, den som eier dyret som er ansvarlig for at dyret blir behandlet med omsorg og respekt, ut fra dyrets egenart, presiserer Schei-Berg.

Hele rapporten om Mattilsynets arbeid med dyrevelferd i 2016 kan du lese her (ekstern lenke).

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter