Torsdag ettermiddag ble den 27 år gamle mannen fremstilt for fengsling for fjerde gang i Sør-Trøndelag tingrett. Han er siktet for drap, etter at vennen hans Råger Holte (38) ble funnet død i boligen sin på Ler i Mehus onsdag 25. januar.

Tingrettsdommer Ingrid Stigum opphevet referatforbudet etter fengslingsmøtet - hvor det kom frem at politiet mener at Holte ble drept med kniv.

Nektet straffskyld

- Prøver av kniven viser DNA fra avdøde og siktede, sa aktor Kari Bjørsnøs da hun argumenterte for fortsatt varetekt for 27-åringen.

- Hva slags type kniv er det snakk om?

- Det ønsker jeg ikke å si noe om ennå, sier politiadvokaten til Adresseavisen.

- Hvor ble kniven funnet?

- På åstedet. Akkurat hvor vil jeg ikke si - heller ikke hvordan den ble brukt. Dette fordi siktede ikke er konfrontert med dette i avhør ennå.

- Kan du si noe om dødsårsaken?

- Det er brukt kniv. Nærmere detaljer er ikke siktede kjent med, og vi kan derfor ikke gå ut med det, svarer Bjørsnøs.

Fant slire

Politiadvokaten opplyste videre under rettsmøtet at politiet siden forrige fengslingsmøte har fått analysesvar på flere tekniske undersøkelser, som er gjort i Holtes bolig på Ler.

- Det er tatt prøver av en slire, som politiet mener hører til kniven. Denne hadde DNA fra avdøde og siktede, sa politiadvokaten og la til at de også har funnet avdødes DNA på klær som den siktede hadde på seg.

Advokat Arve Opdahl, som forsvarer den siktede 27-åringen, poengterte under fengslingsmøtet at det ikke er rart at klientens DNA ble funnet i boligen.

- Avdøde og siktede har hatt et langvarig bekjentskap, hvor siktede har bodd hos avdøde i dagevis. Det siste oppholdet var søndag til tirsdag morgen (dagen før Holte ble funnet drept journ.anm.). Han har også åpent fortalt at de har hatt sine kamper, og at de sloss. Han har blant annet beskrevet et slagsmål natt til tirsdag hvor det ble brukt tallerkener som ble knust, en klappstol og noen tregjenstander. At det finnes DNA fra siktede i huset - det er derfor svært normalt. Det ville være underlig om det ikke gjorde det, sa Opdahl i retten.

- Skværet opp

I løpet av fengslingsmøtet fikk også 27-åringen ordet og bekreftet at han hadde vært i slåsskamp med nå avdøde.

- Men min klient har fortalt at de skværet opp etterpå, sier forsvareren til Adresseavisen.

Opdahl begjærte klienten løslatt i retten, og argumenterte med at det er flere momenter ved etterforskningsdokumentene som tyder på at Holte ventet besøk av en eller flere personer etter at 27-åringen hadde forlatt stedet. Dette vektlegger imidlertid ikke dommeren. «Det er tvert om helt sentralt for retten at de omfattende undersøkelser som er foretatt har vist at det ikke er funnet DNA fra andre enn avdøde og siktede på sentrale gjenstander på åstedet», heter det i fengslingskjennelsen.

Tingrettsdommeren ba innledningsvis i rettsmøtet aktor Bjørsnøs om å gå gjennom hovedpunktene i det som gjør at politiet mener det er skjellig grunn til å mistenke 27-åringen for drap.

Tok bussen

- Etterforskningen viser at siktede var den siste som var sammen med avdøde på bopelen, poengterte politiadvokaten da.

Politiet sitter blant annet på overvåkningsbilder av siktede som er innom butikken på Ler i 08.00-tiden tirsdag. De har også sikret seg overvåkningsbilder av at 27-åringen drar fra Ler i en buss i 09.00-tiden på morgenen. Den siste observasjonen av Holte i live har politiet tidligere tidfestet til klokken 22.21 mandag 23. januar.

I tillegg til den nevnte slåsskampen og det angivelige drapsvåpenet, viste politiadvokaten også til en analyse av drapsofferets øyeveske, som er gjort ved Oslo universitetssykehus. Målinger av væske fra øynene kan angi dødstidspunkt, og rapporten konkluderer med at døden inntraff på etternatten eller tidlig morgen tirsdag. Analysen er beregnet ut fra omgivelsestemperatur.

- Dødstidspunktet er ikke eksakt fastslått, men påtalemyndigheten mener at dette underbygger mistanken mot siktede. Det er forenelig med at siktede var der, sa Bjørsnøs.

Forsvarer Opdahl mener imidlertid at denne rapporten kan tolkes på en annen måte og ikke utelukker at Holte kan ha dødd etter at siktede forlot boligen.

- Mistanken styrket

Påtalemyndigheten begjærte mannen fengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll, og begrunnet dette med at det både foreligger bevisforspillelse- og gjentagelsesfare. Retten mener at mistanken mot siktede er styrket, og ga medhold i at det foreligger gjentagelsesfare.

Dommeren viste blant annet til at siktede i 2012 ble dømt i en alvorlig voldssak, og at han så sent som i 2016 ble tiltalt for nye voldshandlinger.

«Det presset som inneværende siktelse for siktede må innebære antas å øke risikoen for ny alvorlig vold», begrunner dommeren.

Når det gjelder påtalemyndighetens begjæring om brev- og besøkskontroll i fengslingsperioden, finner Sør-Trøndelag tingrett under tvil at det foreligger bevisforspillelsesfare. 27-åringen ble deretter varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll.

- Det er ikke noe ved hans historikk eller person som tilsier at han representerer noen gjentagelsesfare, sa Opdahl under fengslingsmøtet, og uttalte etter at kjennelsen var avsagt, at begrunnelsen overrasket ham.

27-åringen anket kjennelsen til lagmannsretten på stedet.

Her er politiadvokat Kari Bjørsnøs og tingrettsdommer Ingrid Stigum under fengslingsmøtet torsdag. Foto: Richard Sagen
Den drapssiktede 27-åringen har sittet fengslet siden 28. januar. Han nekter fortsatt straffskyld for drap, opplyser hans forsvarer, Arve Opdahl. Foto: Rune Petter Ness