På dagens møte i bispedømmerådet ble de tre finalekandidatene rangert.

Dette er rangeringen:

1. Prost Herborg Oline Finnset, Strinda2. Prost Ragnhild Jepsen, Nidaros3. Prost Nils Åge Aune, Sør-Innherad

Finnset vant avstemningen knepent i april

I den første avstemningsrunden i bispevalget, som ble avsluttet i april, var også Finnset rangert først. Hun tok en knepen seier foran Jepsen.

Ved «vekting» av stemmene fikk Finnset 30,57 prosent av stemmene, mot 29,37 prosent for domprost Ragnhild Jepsen, Nidaros og 20,22 prosent for prost Nils Åge Aune, Sør-Innherrad.

Finnset var førstevalget blant prester,diakoner, kantorer og kateketer samt landets proster i avstemningsrunden som ble avsluttet i april.

Hennes fremste konkurrent, domprost Ragnhild Jepsen, fikk flest stemmer fra menighetsrådene i Nidaros og blant landets teologiske professorer.

Tapte med en stemme i Kirkerådet i 2014

Det er første gang Jepsen og Aune er nominert i et bispevalg, mens Finnset, som i januar i år begynte som prost i Strinda, for tre år siden tapte  avstemningen i Kirkerådet om ny biskop i Nord-Hålogaland med en fattig stemme.

Å bli nominert på førsteplass av bispedømmerådet, styrker vanligvis kandidaturet for en kandidat, men det finnes eksempler på bispevalg, senest i Stavanger i fjor, hvor Kirkerådet til slutt har valgt en av de andre tre nominerte.

- Dette vedtaket avslutter bispedømmerådets behandling av bispenominasjonen. Vi er svært fornøyd med alle de tre kandidatene som står igjen. Samtidig er vi bedt om å gi en konkret rangering mellom de tre, og den har vi nå levert til Kirkerådet, sier bispedømmerådets leder, Agnes Sofie Gjeset.

Adresseavisen mener: Historisk og gledelig nominasjon til ny biskop

Biskopene stemmer fredag

Biskopene skal gi sin rangering og uttalelse til Kirkerådet  i morgen, fredag 12. mai.

Deretter gjenstår selve tilsettelsen av ny biskop i Nidaros, onsdag 13. juni. Tilsettelsen skjer på Kirkerådets møte i Trondheim 12. - 14. juni.

Kirkerådet er forpliktet til å velge mellom de tre kandidatene som fikk flest stemmer i den første avstemningsrunden.

Kronikk : Nidaros trenger en raus biskop