- Ja, dette blir verdens største sjakkbrett. Det sier Hallgeir Grøntvedt, prosjektmedarbeider på Ørland kultursenter, om jordet hvor gresset er frest opp i flere ruter på 10 x 10 meter, slik at de sammen med rutene som fortsatt har gress blir et gedigent sjakkbrett på hele 80 x 80 meter.

- Vi har vært i kontakt med Guinness, og de sier at nåværende rekord er på 5,89 x 5,89 meter, så den rekorden slår vi til gagns, sier Grøntvedt.

Historisk sjakkturnering

Verdensrekordforsøket skjer under historisk sjakkhelg på Ørland, et arrangement som er en del av reformasjonsjubileet.

De første brikkene flyttes allerede lørdag. Da er det sjakkturneringen Fru Inger Barnas Grand Prix på kultursenteret, mens det spilles simultansjakkturnering på Austråttborgen. Her skal niåringen William Aleksander Olsen spille mot blant annet mot ordførere og banksjefer.

Så blir det Guinness rekordforsøk med verdens største sjakkbrett på søndag. Sjakkbrettet er i Brekstad sentrum, de fleste brikkene er levende og de tar utgangspunkt i maktspillet rundt reformasjonen i Norge.

- Vi har markert reformarsjonsjubileet på flere måter allerede i år, og det var etter at vi hadde snakket med Guro Lerstad Hopmo fra Frosta, som har laget et historisk sjakkspill som tar utgangspunkt i maktspillet rundt reformasjonen i Norge, vi kom på ideen om en historisk sjakkturnering på Austrått i anledning reformasjonsjubileet, sier Grøntvedt.

Tre ponnier og en dølahest

Da den tanken var sådd, begynte de å tenke stort. Virkelig stort.

Nå er det meste klart og de fire springerene på brettet blir to svarte ponnier og én hvit ponni og en dølehest. Fire ordførere stiller som løpere, Fru Inger er dronning sammen med kong Christian III. Erkebiskop Olav Engelbrektsson er konge på motsatt side, og det er laget to tårn som er kopi av Kjeungskjær fyr og to tårn som kopi av løkkuppelen på Austråttborgen. I tillegg stiller åtte bønder fra Bjugn i kjeledress fra Norgesfor og åtte bønder fra Ørland i kjeledress fra Felleskjøpet.

- Selve sjakkpartiet spilles av stormester Simen Agdestein fra Norge og stormester Niclas Huschenbeth fra Tyskland. Disse vil bli løftet opp i lufta i hver sin lift for å få oversikt, og det hele filmes fra en drone og sendes på storskjerm, sier Grøntvedt.