Nedbørsfronten som passerte Trøndelag søndag kveld var av det kraftige slaget. På Kvål i Melhus førte regnet til flom, og beboerne har uttalt at de «aldri har sett det så gæli».

Styrtregnet falt ned mellom Meteorologisk institutts stasjoner i området, og målingene viser at det kom cirka 10-20 millmeter regn på seks timer.

Det kom voldsomt med nedbør på kort tid i Melhus søndag kveld.

«I går kveld kom det 60 mm regn på én time (!) i #Kvål i #Trøndelag. Det nesten like mye regn som det normalt faller i hele juni i Trondheim!» skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

- Det er slikt som skjer på Vestlandet og i Trøndelag hele tiden. Men vi har også nedbørsradarer, og de anslår at det kom om lag 20 millimeter per time fra 20-tiden, sier Anders Sivle, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt til Adresseavisen.

- Vanskelig å forutse

Mellom klokken 22 og 23 kom det rundt 40 millimeter, opplyste Sivle mandag formiddag. Noen timer senere opplyser Meteorologisk institutt at mengden er oppjustert til 60 millimeter.

Vanlig nedbørsmengde i Norge er ifølge Sivle tre til fire millimeter på én time.

Fem til ti millimeter betraktes som ganske kraftig, mens over ti millimeter per time regnes som kraftig i våre strøk.

- Styrtregn, eller «flash flood», er typisk for sommersesongen, og man får ofte et tegn ved kraftig vind i forkant. Styrtregnet oppstår når vi har både varm luft og kraftig bygeaktivitet, og det varer vanligvis i én til tre timer. Det kan oppstå lokalt eller komme med luftstrømmen, og det er derfor vanskelig å vite akkurat hvor det treffer.

Mye regn i Nord-Trøndelag

Det ble sendt ut flomvarsel på oransje nivå for Troms, Nordland og Nord-Trøndelag, blant annet på grunn av snøsmelting.

Mandag er det meldt om store nedbørsmengder i Nord-Trøndelag.

- I ettermiddag, fra 14 til rundt 16, vil det komme 20-30 millmeter på én time. Plasseringa for regnskura varierer fra nord for Verdal og helt opp til Namsos. Det er vanskelig å forutsi hvor det treffer og hvor mye det blir, akkurat som i går, sier Sivle.

Verdensrekord fra USA

Det siste sammenlignbare styrtregnet Sivle kan komme på, skjedde i Oslo og Drammen i august i fjor.

Da kom det cirka 55 millimeter på to timer og 35 på én time.

- Verdensrekorden for timesnedbør stammer fra Missouri i USA og er på 305 millimeter. Der får styrtregn en litt annen mening, sier Sivle.

Følg Adresseavisen på  Facebook ,  Instagram  og  Twitter