- Jeg skulle gjerne vært her når de nye flyene kommer, men det er helt greit at det blir den nye sjefen som får den oppgaven og står i første rekke, sier Longva.

LES OGSÅ: Hun har levd på en byggeplass siden februar

Tirsdag kveld blir hans etterfølger som sjef for Ørland flystasjon og kampflybasen presentert for lokalbefolkningen. Han innsettes dagen etter. Sjansen er likevel stor for at Longva er til stede når de første flyene lander i november. Longva skal lede Luftforsvarets overordnet prosess for mottak av flyene, men detaljene legges lokalt på flystasjonen.

I den nye jobben blir han stedfortredende sjef for Luftforsvaret. I det daglige vil han være stabssjef, og ansvarlig for virksomhetsstyring og drift. Longva sier han sover godt om natten selv om han går til en ny krevende jobb.

Skal bytte ut «alt»

Han viser til at han i den nye stillingen kommer til å jobbe mye med å følge opp Luftforsvarets del av langtidsplan for Forsvaret. I det ligger omstilling og endring for mange av basene. Luftforsvaret skal også ta i bruk mange nye fly- og våpensystemer, mens de gamle kapasitetene fase ut. Faktisk de aller fleste ifølge Longva. Og mens det skjer skal man prestere og levere «luftmakt».

Her kan du lese om hvordan Forsvaret blant annet vil anskaffe langtrekkende luftvern som skal beskytte den nye kampflybasen og samtidig vil dekke store deler av Trøndelag.

De aller største prosjektene, oppbyggingen av den nye kampflybasen, og innfasingen av det nye norske kampflyet F-35 Lightning II er det som Longva kjenner aller best fra jobben i Ørland.

- Ørland har gjennom de senere årene blitt Luftforsvarets største base. Det er nyttig å ha vært her hos dem som gjør jobben. Hands-on-erfaring er alltid greit. I alle staber er det viktig med påfyll fra folk som selv kommer rett fra enhetene ute, sier Longva.

- Har lært mye

- Hva tar du med deg herfra?

- Erfaringene jeg tar med fra Ørland og Bodø blir viktige. Her har jeg vært med på å bygge opp en framtidsrettet base, Ørland, mens en annen, Bodø, etter hvert skal legges ned, sier Longva, som drar paralleller til mye av det som skal skje ved Luftforsvarets baser andre steder i landet.

Han snakker spesielt om hvor krevende han synes det har vært å være med på det som skjer med Bodø. Det å møte folkene der og oppleve usikkerheten og endringene.

- Jeg har ønsket å ta folk på alvor når det har vært vanskelig. Jeg håper jeg har greid det på en bra måte, sier Longva.

Skryter av de ansatte

- Jeg er i det hele tatt voldsomt imponert over mine ansatte. Det er utrolig mange flinke mennesker. Noe av det artigste jeg gjør er å snakke med ungdommer som er i en tidligfase i Forsvaret. De unge definerer fremtiden. Det å se dem, og hvor flinke de er, er fantastisk. Det gir meg mye, sier Longva.

Longva har selv en bred erfaring fra tidligere, blant annet som skvadronsjef for 332 skvadron på Rygge i 2000-2002, fra Nato-stillinger i Tyskland og England, og fra Forsvarsdepartementet. Han kom fra jobben som operasjonsgruppesjef ved Kabul Internasjonale flyplass, og sjef for den norske styrken der, da han startet ved Ørland hovedflystasjon i april 2013.

Siden den gang har deler av en helt ny flybase gradvis vokst frem.

Nylig fortalte forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til Adresseavisen at han er beroliget etter å ha besøkt Ørland flystasjon for å bli orientert om status.

- Vi er i rute, fastslo han.

- Har du fått satt ditt preg på basen, Longva?

- Ja, det har jeg. Jeg har vært med på diskusjonene. Det ville kanskje blitt annerledes om noen andre satt her. Men det kan være på godt og vondt. Vi ser først om noen år om alle valgene som ble tatt var riktige, sier Longva.