Sommeren er høysesong for lynnedslag. Fredag er det meldt kraftige tordenbyger i Trøndelag.

I løpet av 2015 ble det meldt inn 7 137 skader som følge av lynnedslag.

30 prosent av de spurte i en ny undersøkelse YouGov har utført for forsikringsselskapet If, har opplevd at elektronisk utstyr er blitt ødelagt av lynnedslag. Det er rutere som er mest utsatt for skader.

I januar ble 32 husstander uten strøm da lynet slo ned i en trafokrets på Sistranda. Se video av lynnedslag på Sistranda her.

Trekk ut ledninger

For å best sikre seg mot lynnedslag, bør man ta ut støpsel fra stikkontakter. Det er også mulig å installere lynvern, som kan installeres to steder: Grovvern i sikringsskapet og såkalt finvern andre steder.

Les også: Over 200 lynnedslag rundt Oppdal

— Grovvernet hjelper mye, men internett- og antenneuttaket og kontaktene som finelektronikken er koblet til, trenger et ekstra vern. Det kalles finvern. Hvis du har villa- eller innboforsikring i orden, er du dekket mot skadene etter et tordenvær. Du gjør likevel lurt i å unngå skadene. I tillegg til egenandel er det mye plunder og heft med å skaffe seg nytt utstyr, sier Arild Juell-Andersen, risikosjef i If til NTB.

Får du tatt bilder eller video av lyn i dag - send oss gjerne på epost: webred@adresseavisen.no

Store forskjeller

Det er store forskjeller fra år til år når det gjelder antall lyn i Norge.

Mens det i 2015 ble registrert 77.896 lyn, ble det året før registrert nesten ti ganger så mange, med nesten 740.000 lyn.

— Det er store variasjoner fra år til år, men det er gjennomgående mest lyn i juli måned, rett og slett fordi det er den varmeste måneden, og varmen lagrer seg i bakken en stund, sier Laila Fodnes Sidselrud, seniorrådgiver ved Meteorologisk institutt til NTB.

Les også: Dobling av bredbåndsfeil etter lynnedslag

Birgit Bjørnsen, TV- og bredbåndssjef i Telenor, understreker betydningen av å gjøre hjemmet klart for tordenvær før du reiser på ferie.

- Trekk ut strømkontakter til alt elektronisk utstyr. Det samme gjelder om du er på hytta eller i campingvognen. Samarbeid gjerne med naboene dine om å sjekke hverandres hjem mens dere er på ferie i tilfelle noe skulle skje. Hvis du bor i et utsatt område, bør du i tillegg vurdere å montere overspenningsvern, sier Bjørnsen.

For to år siden opplevde David Bakken at lynet slo ned i headsettet hans mens han hørte på Michael Jackson.

Den dagen slo lynet ned 132 ganger bare i Sør-Trøndelag.