Miljødirektoratet pålegger alle jegere i områder der det er påvist skrantesyke, om å ta hjerneprøve fra felt vilt slik at dyret kan undersøkes for skrantesyke, skriver Trønderbladet.

Kravet gjelder felt elg, hjort og rådyr, og det er også pålegg om at felt villrein fra hele Forollhogna villreinområde skal testes. For Melhus og Midtre Gauldal kommer pålegget som følge av skrantesyken som er påvist i selburegionen.

Må selv ta prøven

Jegeren må selv ta hjerneprøve fra det døde dyret, og sende prøven til Veterinærinstituttet for analyse, og Miljødirektoratet skriver i et brev til utvalgte kommuner at jeger får prøvetakingsutstyr og ferdigfrankert konvolutt.

Miljødirektoratet viser til ei forskrift fra 8. januar i fjor der viltforvaltningen får hjemmel for å pålegge jegere å samle inn og registrere prøver i forbindelse med jakt.

Les også: - Elgen oppfører seg høyst unormalt

Dødelig sykdom

Skrantesyke (Chronic Wasting Disease (CWD)) er en dødelig prionsykdom som angriper nervesystemet og ble påvist hos et reinsdyr og to elger i Norge våren 2016. CWD kan ramme og spres mellom en rekke arter av hjortedyr. I Norge betyr det rein, elg, hjort og rådyr.

Les også: Drastiske tiltak mot skrantesyke drøftes fredag

Da skrantesyke ble påvist hos villrein i Nordfjella og elg i Selbu i fjor, var det første gang sykdommen ble påvist utenfor Nord-Amerika og Sør-Korea, og aller første gang det ble påvist hos reinsdyr.

Les også: Tok prøver av 580 elger