Det er fungerende lensmann Arnt Johansen ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor som forteller om hva som skjedde søndag ettermiddag - før en 40 år gammel svensk statsborger ble tatt av Orklas vannmasser og forsvant.

Sammen med en annen svenske drev 40-åringen laksefiske ikke langt fra området Trettøya. De var etablert i en campingvogn nært Orkla. Totalt var det søndag fire personer som fisket i dette området, opplyser Johansen.

Hadde på seg vadere

- På dette stedet blir elva delt i to av en sandbanke. Han som nå er forsvunnet sto sammen med en spansk statsborger på den ene siden og fisket, sier den fungerende lensmannen.

På et tidspunkt mistet 40-åringen fotfeste og havnet i elva. Både spanjolen og den andre svensken ble vitner til dette, opplyser han.

- De gjorde et forsøk på å få tak i ham, men klarte ikke det. Etter at han hadde havnet i elva, ga han uttrykk for at det var vanskelig å holde seg flytende, sier Johnsen.

Svensken var iført sportsfiskeklær, vadebukse og jakke da han mistet fotfestet.

Gjorde observasjon

Det var klokken 15.14 søndag at politiet fikk meldingen om at en person var sett flytende i elva, like nord for Forve bru på Fannrem i Orkdal. Store ressurser ble satt inn i letingen etter svensken som hadde falt i vannmassene - blant annet et Sea King-helikopter. Mannskapet i helikopteret gjorde da også en observasjon av det som trolig var 40-åringen søndag ettermiddag, forteller den fungerende lensmannen.

- De gjorde et forsøk på å få tak i ham, men strømmen dro ham under. Legen på helikopteret vurderte mannen å være livløs da de observerte ham, sier Johansen.

Klokken 18.00 søndag gikk letingen etter fiskeren over i en annen fase - søk etter antatt omkommet. De pårørende ble varslet om dette natt til mandag.

Mandag fortsatte søket. Det ble lett etter mannen langs land i fjorden i et begrenset område. I tillegg skjedde søk langs elvebredden fra elvemunningen til det siste stedet svensken ble observert, opplyser Johansen.

I 15-tiden mandag ble søket avsluttet for dagen, men letingen blir gjenopptatt tirsdag, opplyser operasjonsleder Håvard Høyem ved Trøndelag politidistrikt.

Både båt og helikopter ble brukt i søket etter den savnede svensken søndag ettermiddag. Fiskeren ble da også observert flytende av et Sea King-helikopter. Foto: svein inge meland