Det skjedde med gravemaskin, i øsende regnvær og vindkast, rett etter at den velkjente buldringen fra fly akkurat hadde tonet ut.

Den nye hallen skal ligge midt mellom dagens ungdomsskole og den gamle Ørlandshallen. Storhallen skal blant annet romme tre hele håndballflater, klatrevegg, styrkerom og møterom. Den får en grunnflate på 4000 kvadratmeter. Totalt blir gulvarealet på 7100 kvadratmeter.

Fuktig fornøyelse. Hallen er en del av kommunens satsing på tilrettelegging og tilbud til barn og unge. Her blir de to ung maskotene Stein Solli (9) og Sølvi Hellan Hoøen (14) blir fotografert foran gravemaskinen i høljregn og vindkast mandag. Foto: FRANK CADAMARTERI

- Har fått massiv kritikk

Den nye hallen er beregnet til å koste 121.2 millioner kroner inklusiv moms. Entreprenørfirmaet Betonmast fra Averøya har fått byggeoppdraget.

Under en samling like før markeringen la ikke ordfører Tom Myrvold skjul på at prosjektet har vært omstridt. Ideen har vært debattert lokalt helt siden 2006.

- Mange har lurt på hva vi holder på med, som skal bruke så mye penger. Vi har fått massiv kritikk fra kommuner rundt oss for dette. Jeg skal ikke nevne hvem det er snakk om, som vi skal slå oss sammen med, men det handler om at de ikke har innsikt i prosjektet og økonomien i dette, sier Myrvold.

Hentet inspirasjon fra andre trønderbyer

Ørland kommune har hentet inspirasjon til den nye storhallen blant annet fra studieturer til Røros, Steinkjer og Stjørdal, for å se på lignende haller.  Ordføreren understreker at han er stolt over det arbeidet som er gjort forut for byggestarten og snakker om at ungdom, oppvekst og idrett blir motoren i samfunnet på Brekstad og i Ørland fremover.

- Dette blir et sentralt flerbruksanlegg. En del av et oppvekstområde som pulserer av liv. Samtidig tror vi dette er anlegg som vil bli brukt i både regionalt og nasjonalt nivå, det er signalene vi får, sier Myrvold, og snakker om at det handler om god folkehelse, bo- og blilyst.

Fornøyd. Ordfører Tom Myrvold i Ørland fleipet med at han fikk oppfylt en guttedrøm, da han mandag fikk sette seg bak spakene i en gravemaskin. Foto: FRANK CADAMARTERI

Startet uten byggeleder

Gårsdagens markering kom likevel litt skjevt ut fra start. Da første spadetak ble tatt manglet nemlig entreprenøren Betonmasts byggeleder. Han kom nemlig ikke frem til Ørland i tide grunn av en kansellert hurtigbåt.

Forutsatt at den videre byggingen går etter planen skal den nye storhallen være tett til jul og overleveres til kommunen 8. juni neste år. Kommunen planlegger en ukelang markering av åpningen i august neste år. Det forutsetter selvsagt at byggingen går etter planen.

- Om bare et år står hallen der og en ny skole like ved. Alt det som skjer her er eksepsjonelt for en kommune på vår størrelse. Det sier noe om perspektivet for kystbyen Brekstad. Vi blir et fyrtårn og et kraftsenter på Fosen, sier ordfører Myrvold.