Rekordkalde netter, gråvær, regnbyger og sparsomt med sol. Sommerværet i landsdelen har vist seg fra sin aller verste side så langt i juli.

Værsyke trøndere trenger ikke mange fingre for å telle antall godværsdager på rad. Det holder med en. Straks været har vist tegn til å snu til det bedre, har skyer og regn satt en effektiv stopper for drømmen om en lengre rekke med soldager.

På Torget i Trondheim selger Linn Christin Dahl (27) jordbær og grønnsaker fra Frosta. – For kundene spiller det tydeligvis liten rolle om det er sol eller regn. Salget går bra selv om det regner og blåser, sier 27-åringen.

Ull innerst og vintersko på beina

At kalenderen viser 12. juli vises ikke på påkledningen. For om salget går bra, er det langt verre å holde varmen. – Før jeg drar hjemmefra, kler jeg på meg mange lag med klær og har ull innerst. Og det holder ikke med vanlige sko på beina. Det er bare tykke vintersko som duger i dette været, sier Dahl, som har viklet et digert ullskjerf rundt halsen.

For å være helt sikker på å holde varmen har hun utviklet sin egen lille metode. Den består av to krus med kakao. – Det ene kruset drikker jeg, det andre plasserer jeg mellom lårene når jeg sitter på stolen. Det hjelper – i alle fall en stund, sier bær – og grønnsakselgeren og demonstrerer «holde varmen»-metoden.

Turer til Munkholmen uten passasjerer

I Ranvkloa legger Munkholmbåten «Nidarholm» til. Fire passasjerer går av båten. – Det har hendt vi har hatt enda færre passasjerer. Enkelte ganger har vi gått uten passasjerer om bord for å hente de vi skysset ut til Munkholmen en time tidligere, sier veteranskipper Viktor Valsø.

I en solfattig juli trenger ikke trønderne mange minutter med sol før de setter kursen mot nærmeste solested. – Da det ble lettere vær mandag, tok det ikke lang tid før folk strømmet til Munkholmen for å sole seg, forteller Valsø.

Les også: Landets varmeste sted fredag lå i Trøndelag

Iskalde fakta om 1 – 10. juli

Dette er de iskalde fakta om de ti første dagene av juli:

* Med unntak av to målestasjoner ytterst på kysten, Halten fyr og Sklinna fyr, ligger middeltemperaturen under det normale for årstiden. Aller kaldest er Røros og Steinkjer med 1,2 grader under normalen.

* I sju av ti dager har temperaturen ligget under det normale. For å finne en enda kaldere innledning av juli, må vi nesten 20 år tilbake. I 1998 var ni av de ti første døgnene av juli i Trondheim kaldere enn normalt. Aller kaldest var det i 1969. Da kom ikke temperaturen opp i det normale før 16. juli.

Jetstrømmen stenger varmen ute

Årsaken til det begredelige sommerværet finner vi i 10 000 kilometers høyde i atmosfæren. Der går jetstrømmen som et pulserende bånd rundt hele kloden og lager en effektivt sperre mellom kalde og varme luftmasser. Med unntak av noen svært korte perioder, siste gang helt i slutten av juni, har Trøndelag, og som regel også resten av landet, vært sperret inne i den kalde sonen nord for jetstrømmen.

I denne sonen boltrer lavtrykkene seg med kalde og fuktige luftmasser nordfra. Så lenge jetstrømmen befinner seg sør for Norge er det lite håp om mye sol og varme.

Et annet kjennetegn med været så langt i sommer er fravær av solide høytrykk i øst, en værtype som gir en stabil periode med pent og varmt vær, slik som rekordjuli i 2014, da Trøndelag opplevde Syden-temperaturer i fire uker på rad.

Få de siste værnyhetene: Gjør som 19 100  andre - følg VærAdressa på Facebook

Lettere vær og varmere  fra midt i neste uke

Det store værspørsmålet for alle trøndere akkurat nå er : – Når blir det skikkelig varmt og masse sol flere dager på rad?

- Det er dessverre ikke noe stabilt høytrykk i sikte de neste ti dagene, men prognosene for neste uke, særlig fra midt i uken, gir grunn til en gryende optimisme. Det ser ut til å danne seg et høytrykk sør for Norge, men det er for tidlig å si noe om værutviklingen enda lenger fram, forteller vakthavende meteorolog Aslaug Skålevik Valved ved Vervarslinga.

Slår prognosene for neste uke til, kan det bli flere dager på rad med temperaturer opp mot 20 grader fra onsdag.

Fram til da må landsdelen slite med kjølig, skyet og vått vær. Unntaket er lørdag, da det kan bli opphold, brukbare perioder med sol og rundt 17–18 grader.

Følg VærTorsten på Twitter

En varm kakao mellom lårene hjelper Linn Christin å holde varmen. Foto: Peter Breivik
Billettør Truls Rostad Kjeldsberg har få passasjerer å ta betalt av på båten til Munkholmen. Foto: Peter Breivik, Adresseavisen
- Vi har hatt turer til Munkholmen uten en eneste passasjer, forteller skipper Viktor Valsø (73) på «Nidarholm». Foto: Peter Breivik, Adresseavisen
Været frister ikke til et bad på Sjøbadet. Foto: Peter Breivik, Adresseavisen
Sommerværet i Trøndelag har vist seg fra sin dårligste side i juli. Slik så det ut på Bakke bro i Trondheim onsdag formiddag. Foto: Peter Breivik
Ondagen ble en ny dag med heftige regnbyger. Foto: Peter Breivik, Adresseavisen