- Det er første gang dette gjøres i Trøndelag med tilskudd fra staten, hevder Ole Johan Skjærli i Nordtømmer.

Selskapet er oppdragstaker på arbeidet som ble utført på Støren i Midtre Gauldal tidligere i uka.

De er nå i gang med å gjødsle skog i Nord- og Sør-Trøndelag fra helikopter. Hensikten er todelt: det skal gi bedre tilvekst i skogen slik at avkastningen blir større for skogeier, men det er også et klimatiltak.

- Når det vokser mer skog, så tas det også opp mer karbondioksid (CO2), sier Skjærli, som ser dette som en anerkjennelse av skog som klimatiltak.

Prøveordning

Gjødsling av skog fra helikopter har tidligere blitt gjort i Hemne, tidlig på 2000-tallet, forteller Skjærli.

- Det ble gjennomført med statsstøtte fort første gang i fjor, da primært på Østlandet. I år er et prøveår for ordningen her i Trøndelag. Kravet var at det måtte gjelde minst 9000 mål, sier Skjærli.

Gjødslingen skjer ved at kunstgjødsel lastes i bøtter som helikopteret frakter og tømmer over skogområder. Skjærli forteller at det tas miljøhensyn, for eksempel ved at myr og bekk unngås.

- Det optimale er at dette gjennomføres omtrent ti år før trærnes skal hogges. Man tar kostnadene i dag, og så kommer inntekten om ti år, sier han.

Kan gi positiv klimaeffekt

– Gjødsling gir en positiv klimaeffekt ved at trærne binder mer CO2 fra lufta. Samtidig kan tømmeret brukes til å erstatte mindre klimavennlige materialer. Det lønner seg også økonomisk for skogeieren. Men det gjelder å velge riktige trær for gjødslingen, forteller skogforsker Kjersti Holt Hanssen ved NIBIO til forskning.no.

Hun sier videre at økt nitrogentilgang kan kunne påvirke enkelte lavarter og sopparter negativt.

– Men, dersom du bruker riktig gjødseltype og dosering på riktig type skog, så vil gjødsling være både miljøvennlig og lønnsomt, sier Holt Hanssen.

Gjødslingen skjer ved at kunstgjødsel lastes i bøtter som spres av helikopterpiloten. Foto: Ole Johan Skjærli