Etter at Byggmester Strand AS er tildelt kontrakten for entreprise 3, støytiltak utenfor Ørland flystasjon, reagerte Støygruppa Ørland med skepsis.

Byggmester Strand har tidligere fått en rekke klager på arbeidet, og Forsvarsbygg satte i gang en gjennomgang av det utførte arbeidet.

Hans Kristian Norset i Støygruppa Ørlandet hadde helst sett at det kom inn en ny aktør på denne kontrakten.

- Umiddelbart hadde jeg håpet på et annet firma, jeg tror det hadde vært sunt og fått inn flere aktører basert på de erfaringene vi har gjort oss. Når det er sagt, så skal det sies at det også er veldig mange som er godt fornøyd med jobben som er gjort, sa han til Adresseavisen søndag.

- Har en agenda

Tore Strand, daglig leder i firmaet som nå også har vunnet den nye kontrakten, mener støygruppa har en egen agenda for å få lokale aktører inn i kontraktene.

- Støygruppens agenda har hele tiden vært å bli en part i tiltakene samt å få innstilt en lokal aktør til disse kontraktene. Flesteparten av feilene som har skjedd så langt har vært feil i kontraktens beskrivelse, altså prosjekteringsfeil og ikke entreprenørfeil. Dette vet Støygruppa meget godt, likevel fremstiller de konsekvent prosjekteringsfeil som om det skulle være entreprenørens feil. Vi håper nå at gruppa endrer fokus, skriver Strand i en e-post til Adresseavisen.

Han skriver videre at hans selskap har utført støytiltak på over 1000 eiendommer de siste fire årene, og at de er det selskapet i Norge med mest erfaring på støytiltak. Derfor vinner de også anbudskonkurransene med klar margin.

- Vi kan ikke se at våre konkurrenter har tilsvarende erfaring, og antar at dette er grunnen til den høye prisen de operer med. Når det er sagt, så ser vi at enkelte konkurrenter reduserer prisen litt på hver kontrakt som deles ut, og at de nå nærmer seg våre priser.

Ikke kun ufaglærte

Støygruppa peker på at kontrakten gir rom for å bruke så mye som 60 prosent ufaglært arbeidskraft, og frykter at noen hus får isoleringsjobben utført av kun ufaglærte. Dette vil ikke være en aktuell problemstilling, ifølge byggmesteren.

Støygruppa er bekymret for at enkelte boliger kan få gjort isoleringstiltak helt uten faglærte på plass. Er dette en reell bekymring?

- Nei, det er ingen reell bekymring, sier Strand.