- Jeg har ikke møtt en eneste bedrift, spesielt ikke i distriktene, som synes det er kjempelurt å si opp EØS-avtalen. Jeg er spent på om Trygve Slagsvold Vedum treffer noen på sin rundreise, sier Trine Skei Grande.

- Men han har jo sin egen kokk i bussen sin, så han treffer sikkert ikke så mange av de små matprodusentene vi treffer, fortsetter hun.

Sp et anti-parti

Hun viser blant annet til Røros Produkter som har tatt patent på komprimering av søppel i kassa slik at man ikke trenger å tømme den så ofte.

- Familiebedriften ser for seg å komme ut til et europeisk marked, men uten EØS-avtalen kan bedriften bare glemme det. Ja, det er en del papirarbeid som må til nå, men det er nærmest som en ferdigpakke sammenlignet med uten en EØS-avtale. Og hva skjer med Røros Hotell uten Schengen-avtalen? Jo de vil miste en haug 60 prosent av sine ansatte fordi mange medarbeidere kommer fra Baltikum og andre land, hevder Skei Grande.

- Er det dere mot Sp i valgkampen nå?

- Vi har ikke erklært hovedmotstander, men det forundrer meg hvor store vendinger partiet har gjort. De har beveget seg bort fra tradisjonelle sentrumsverdier, som blant annet en human flyktningpolitikk. Det er anti-Schengen, anti-EØS og anti-avtaler med andre land, sier hun.

- Men Sp har jo truffet, så alt kan ikke være galt?

- Ja, men selv på de beste dagene er det nesten 90 prosent av velgerne som ikke stemmer Sp. Det er det ikke mange som tenker på, sier hun.

Mens Venstre-lederen reiser landet rundt i en el-bil, er Sp-lederen på landet rundt-reise i egen buss.

- Vi har med egen kokk for å lage produkter av lokale råvarer. Vi møter mange små matprodusenter. Visesangere er også med, men det er ikke fordi jeg skal synges til før jeg skal sove. Vi skal møte folk med mat og musikk, det er hele poenget, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Han mener det må være lov å si at Sp er mot EU, og at partiet er redd for mer makt til Brussel, uten at det handler om populisme.

- Det Trine glemmer er at det var handelsavtale tidligere også. Vårt poeng er å se på muligheten for et bedre avtaleverk der folkevalgte stilles mer til ansvar, sier han.

Forberedt på harde angrep

Venstrelederen sier partiet er forberedt på at både Senterpartiet og Arbeiderpartiet vil angripe dem hardt og ofte i valgkampen.

- Det er fordi vi kommer til å bestemme hvem som blir statsminister i Norge. Vi sier at vi går for Erna Solberg. Vi opererer ikke med noen plan B, C og D, hvis, såfremt og i fall, sier Grande.

Hun ser ikke at de på noen måte er tjent med et samarbeid med Arbeiderpartiet.

- Det er ingenting som har skjedd de siste fire årene som tilsier at vi skal gå for Jonas Gahr-Støre som statsminister. Vi har prøvd veldig mange ganger å invitere Arbeiderpartiet til samarbeid i saker som har vært viktig for oss. I alle disse sakene har Arbeiderpartiet gått med Frp og H, sier Grande.

Hun angrer heller ikke på partiets samarbeid med Frp.

- Nei, ikke når jeg ser på hva vi har fått gjennomslag for politisk. Men når Sylvi Listhaug driver på så høres det ikke ut som om Norge er et av de beste landene til å ta imot kvoteflyktninger. På henne høres det heller ikke ut som om nesten alle de asylbarna de rødgrønne skulle kaste ut, har fått bli. Vi sliter med å få frem seirene våre når støyen på motsatt side er så stor, sier Grande.

Venstre-leder Trine Skei Grande foran el-bilen hun har reist rundt i store deler av Norge i. Foto: Kristin Slotterøy

Avlyste ferien

Grande, som avlyste sin egen ferie da partiets dårlige tall ble kjent, snakker om hvordan hun de siste tre ukene har kjørt rundt i Osloområdet, Telemark, Agder-fylkene, Sogn og Fjordane og Rogaland. Etter overnatting på Bårdshaug Herregård i Orkanger natt til mandag startet hun en ukelang trøndelagsturné med start på Trøndertun folkehøgskole i Melhus.

- I Sør-Trøndelag viser meningsmålingene at dere har 4,9 prosent støtte, mens dere har 2,5 i Nord-Trøndelag, dere dere har et utjevningsmandat i dag. Hvordan skal dere lykkes i Trøndelag?

- 2,5 prosent er lavt. Senterpartiet er sterke i Nord-Trøndelag. Vi kommer til å snakke om internasjonalt samarbeid. Det er et klart skille mellom oss og Sp. De har også et hjerte for små og mellomstore bedrifter, men det er håpløst når de skal unna Schengen og EØS, sier Grande, som mener det er mange velgere som ser at Norge ikke vil være i stand til å løse alle utfordringer alene og derfor trenger det organiserte internasjonale samarbeidet.

Partilederen innrømmer at Venstre ser at de må ha en bredere politikk på flere områder. Blant annet gjelder dette skolepolitikken. Under besøket på Trøndertun snakker Grande om at Høyre og Ap tilsynelatende ser folkehøgskolene nærmest som rusk i maskineriet, og hevder de store partiene også ofte behandler de små bedriftene på samme måte.

- Jeg har vært i alle fylkene siden de andre tok ferie. Det er en tanke bak denne sommerturen. Vi tenkte, hvem treffer vi mens andre har ferie. Vi treffer gründere og småbedrifteiere. Vi har ikke talt opp, men det er flere hundre vi har besøkt og møtt, sier Grande.