Krabben i Trøndelag er på bedringens vei

Men fortsatt finnes det områder der krabben inneholder det giftige stoffet PSP.

Det er fortsatt noe PSP i krabbe fra ytre strøk, ifølge Mattilsynet. Foto: DAN ÅGREN

Saken oppdateres.


Er krabben fra trøndelagskysten trygg å spise?

Seniorrådgiver Merete Hestdal i Mattilsynet region Midt forteller at interessen og pågangen fra publikum har vært stor siden Mattilsynet advarte mot giften PSP i krabbe.

- Folk ringer hele tida for å spørre om det er trygt å spise krabbe eller skjell. Avdelingskontorene på Fosen og på Hitra får også masse henvendelser, sier Hestdal.

- Trygt i butikken

Mange reagerer også på at krabbe selges i butikkene.

- Men det er viktig å få med at det som selges i butikken skal være trygt og kontrollert, sier Hestdal.

I august fortalte daglig leder Lindis Aune i Hitramat at den helkokte krabben de selger nå, kommer fra områder som ikke er berørt av PSP.

LES OGSÅ: - Har ikke vært så mye giftige blåskjell på 25 år i Trondheimsfjorden

På vei ned

8. september har Mattilsynet fått inn nye målinger.

- Vi har prøver av krabbe fra Hitra og Frøya. De fra Hitra er godt under grenseverdien for PSP nå, men Frøya er fortsatt litt over. Men fortsatt er det mye PSP i kamskjell fra Frøya og øyene rundt: Dyrøy, Sula, Tarva og Uttian, sier seniorrådgiveren.

- Bør folk spise krabbe de har fanget selv fra dette området?

- Vi har ikke nok målinger til å kunne si noe sikkert. Det er bare tatt én krabbeprøve fra hvert område, og det kan være variasjoner - både mindre og mer, sier Merete Hestdal.

- Det er ikke påvist PSP på Fosen, Smøla eller ved fastlandet i Trondheimsfjorden. Nå er det kun i ytre strøk i Frøya-regionen det kan være PSP i innmaten til krabben, sier Hestdal.

Noen steder frarådes det likevel å spise skjell av andre grunner. I Straumen i Rissa er algene som produserer DSP-gift påvist og da frarådes det å spise skjell på grunn av fare for diarégivende gift i skjellene.

Matportalen oppdaterer sine skjellvarsel for alle landsdeler hver fredag. Lenke til skjellvarselet finner du her.

Les hele reportasjeserien «Kamskjelldykkerne» her.

Forgiftning fra skjell og skalldyr
  • Skjell og skalldyr lever av planktonalger. Enkelte algetyper inneholder gift som dermed hoper seg opp i skjellene.
  • De vanligste typene i Norge er DSP (diarégivende toksin) og PSP ((Paralytic Shellfish Poisoning, paralyserende toksin.)
  • Algegiftene gir ingen smak på skjellene, og det er derfor ingen mulighet til å smake om skjellene er forgiftet.
  • Både skjell og skalldyr som krabbe og hummer kan rammes. I tillegg fisk, for eksempel makrell.
  • Symptomer på PSP: nummenhet i lepper og munn. Prikkende følelser i ansikt, nakke, fingre og tær. Hodepine, svimmelhet og utydelig tale forekommer. I verste fall dødsfall som skyldes lammelse av respirasjonsorganene.
  • Symptomer på DSP: diaré, kvalme, oppkast og magesmerter. Sykehusinnleggelse er vanligvis ikke nødvendig.
  • Kilde: Folkehelseinstituttet
Gikk du glipp av disse?