Et kutt på 15 millioner kroner til spesielle rettshjelpstiltak er det Regjeringen foreslår til statsbudsjettet for 2018. For Jushjelpa i Midt-Norge betyr det et årlig kutt på 525 000 kroner, nesten halvparten av det de fikk året før, da støtten for 2017 lå på 1,2 millioner kroner.

- Det var som å få et slag i magen da jeg så at vi mister så mye av støtten vi tidligere har fått. Vi lever allerede på et stramt budsjett, så dette vil rett og slett bety kroken på døra for oss, forteller daglig leder og jurist i Jushjelpa i Midt-Norge, Hanne Ree Ugland.

De er ett av totalt fem studentdrevne rettshjelpstiltak i Norge, og har i 26 år tilbudt gratis rådgivning, samt rettshjelp for folk som ikke har råd til advokat eller rett på fri rettshjelp. Flere jusstudenter får nemlig praktisert faget sitt under utdannelsen hos tiltakene. Jushjelpa i Midt-Norge bistår mange klienter over hele landet, hovedsaklig i Midt-Norge. Kuttet i statsbudsjettet vil også medføre utfordringer for de andre rettshjelpstiltakene i landet, som nedbemanning og større kutt i driftskostnader.

Vil styrke ordningen

- Jeg synes det er veldig synd om dette forslaget går gjennom. Vi gjør en veldig god jobb, og dette kommer til å ramme de aller svakeste i samfunnet, da særlig flyktninger, studenter, trygdede og arbeidsinnvandrere. Det kan virke som det ikke er tatt høyde for at det for noen kan bety nedleggelse, fortsetter Ree Ugland.

Allerede har de henvendt seg til politikere lokalt for å kunne påvirke de kommende budsjettforhandlingene. Geirmund Lykke, kommunalråd og gruppeleder i Sør-Trøndelag KrF, forteller at dette er noe de vil jobbe for å få endret.

- Det er flere sider av denne saken jeg mener er god grunn for at vi vil gjøre noe. Det er et tiltak som er viktig for utsatte grupper, samtidig som at dette er god praksis for studenter som har dette som sitt felt.

Lykke sier det vil bli tatt opp med stortingsgruppa, da de vil forsøke å unngå at støtten tas bort.

- Det er viktig at de som har kommet med forslaget vet hvilke konsekvenser det får. Jeg har selv vært med og formet budsjetter, og det er fort gjort å overse noe. Samtidig er dette en viktig sak for oss, da det er tydelig formulert i vårt program at vi vil styrke denne ordningen, forklarer han.

- Gjør en kjempegod jobb

For Jon Gunnes, stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag Venstre, er det også uforståelig at et kutt som vil resultere i nedleggelse blir foreslått.

- Jeg synes de gjør en kjempegod jobb, og dette er et felt vi er opptatte av, så vi må se på saken om det er slik at konsekvensene blir så store, forteller han.

Jushjelpa i Midt-Norge mottar, i tillegg til midlene fra statsbudsjettet, også støtte fra Trondheim kommune og Velferdstinget. Gunnes mener også det må være mulig å se på om utdanningsinstitusjoner går direkte inn med støtte.

- Det er noe en kunne tenkt på, da det blant annet er mange studenter som får hjelp gjennom dette tiltaket. Samtidig synes jeg det er feil om en skal ta fra de som hjelper de svake, avslutter han.