38-åringen ble funnet drept i leiligheten sin på Ler 25. januar, av en telemontør som skulle installere internett hos ham.

Det siste bildet av Holte i live, ble tatt av overvåkningskameraet ved Coop Prix på Ler da han var der i tidsrommet mellom klokken 22.18 til 22.22 mandag 23. januar. Bildet ble vist i Sør-Trøndelag tingrett av politibetjent Eskild Røen, da han mandag morgen vitnet om de elektroniske sporene politiet har hentet inn i forbindelse med drapssaken.

Mobilbruk

Påtalemyndigheten mener at Råger Holte ble drept av kameraten ikke lenge etter at dette bildet ble tatt - natt til tirsdag 24. januar eller på morgenen, sa statsadvokat Per Morten Schjetne under sitt innledningsforedrag mandag i forrige uke. Den drapstiltalte 27-åringen nekter imidlertid straffskyld, og har i avhør hevdet at Holte var «helt i live» da han forlot boligen i 08-tiden 24. januar.

Politiet har i etterforskningen gjennomgått både mobildata fra basestasjoner, mobilbruk og overvåkningsbilder. Ved hjelp av dette, har de kartlagt ulike personers bevegelser før og etter drapet - blant annet Holtes og tiltaltes.

«Natt broshan»

Ifølge politiets kartlegging, ringte den drapstiltalte 27-åringen 40 ganger til sin mor tirsdag 24. januar, fra klokken 07.49 og utover. Han ringte også fire ganger til sin bestemor. I en sms til moren sin klokken 07.27, skrev tiltalte følgende: «Hei kan du føre over 300? ha en fin dag».

Han var også i kontakt med Holtes mor denne tirsdagen, og skrev i en sms til henne at mobilen til sønnen «funke itj».

Samtidig skrev han selv meldinger til Holtes mobil. Like over klokken 08.00 denne tirsdagen gikk det en sms hvor han fortalte at han var på butikken, og ventet på penger fra moren.

Klokken 01.13 natt til onsdag, sendte han nok en tekstmelding til Holte. Der skrev han: «Ring meg i morgen så ordner vi noe godt. Natt broshan, skul hils fra N.N.».

- Minner meg om noe fra Poirot

Arve Opdahl mener det er lite sannsynlig at tiltalte ville ha sendt disse meldingene dersom han var drapsmannen, og har tidligere uttalt følgende til Adresseavisen:

- Å sende en sms til avdøde etter at man eventuelt skal ha drept ham, det minner meg om noe fra Poirot. Jeg mener det er lite sannsynlig at min klient hadde gjort dette om han selv var drapsmannen.

Klokken 13.37 onsdag 25. januar, fikk tiltalte en melding fra moren til Råger Holte, hvor hun skrev: «Roger e død..».

Ikke lenge etterpå skrev da tiltalte i en ny sms til sin mor, at han trodde 38-åringen var død av en overdose, viste gjennomgangen til politibetjent Røen.

Svarermeldinger slettet

Det kom også frem i retten at 27-åringens mobil hadde slått inn på morens mobilsvar flere ganger tirsdag morgen. Moren hadde imidlertid slettet disse meldingene fortløpende, opplyste Røen.

Da politiet kontaktet teleselskapet hennes 30. januar hadde det gått mer enn sju dager. Derfor var disse meldingene slettet av også selskapet - noe de er pliktig til.

Moren til tiltalte har i politiavhør opplyst at hun i en av disse svarermeldingene mener å ha hørt stemmen til Holte i bakgrunnen. Det kom frem i et fengslingsmøte i saken i juni.

Dette vil også bli et tema når hun skal vitne senere i saken, ifølge 27-åringens forsvarer, Arve Opdahl.

Advokaten opplyser at moren ikke klarer å angi det eksakte tidspunktet for når denne svarermeldingen kom, men ut fra disse opplysningene legger forsvareren til grunn at Holte må ha vært i live klokken 07.49 denne tirsdags morgenen. Det var da den første av oppringningene gikk fra tiltalte til moren.

Politibetjent Eskild Røen ved Trøndelag politidistrikt (t.v.) vitnet mandag om de elektroniske sporene som politiet har sikret i forbindelse med Ler-drapssaken. Statsadvokat Per Morten Schjetne til høyre. Foto: Pål E. Solberg