- Jeg har drevet fiske siden 1986, dratt 1000 garn og sett mye rart, men det er første gangen jeg har sett en sånn krabbe. Vi spekulerte fælt på hvilken krabbe det kunne være og holdt på med søk på internett en stund før vi fant ut at det måtte være en Heksekrabbe, forteller Bjørnar Nordahl.

Han var med ut på båten til Vidar Udseth da de skulle dra breiflabbgarn utenfor Hitra i Sør-Trøndelag på 120–150 meters dyp. Sammen med om lag 30 små breiflabber hadde krabben gått i garnet.

Les også: Krabben i Trøndelag er på bedringens vei

Smakte godt

- Det var kaldt og den ble liggende på dekk. Der døde den. Hadde jeg visst at den var sjelden i vårt farvann skulle jeg ha sluppet den ut igjen. Nå ble det til at jeg tok føttene og kokte dem. Jeg har smakt og det minnet om Kongekrabbe i smaken, bare med litt finere konsistens i kjøttet, forteller Nordahl.

Les også: Krabb deg en kake

Han tviler på at krabben har vandret hele veien nordover.

- Jeg tror den har kommet med noe ballastvann og så blitt sluppet ut med det vannet her.

Les også: Svært sjelden fisk funnet av sportsfiskere i Trondheimsfjorden

Stygglange bein

Gro van den Meeren er utdannet økolog/etolog med særlig erfaring innen forskning på krabbe og hummer. Hun tror krabben har tuslet og gått nordover.

- Jeg kan bekrefte at dette er en Heksekrabbe. Vi har ingen sikre observasjoner av den så langt nord langs norskekysten. Den finnes på Island. Dette er den andre observasjonen vi har fått inn på kort tid. Den andre var i Rogaland. Det er en artig skapning og de kan bli stygglange i beina, sier van den Meeren.

Les også: «Jo stør og støggar, jo ber!»

Ifølge artsdatabanken er krabben er også funnet i Møre og Romsdal utenfor Aukra i 2015 og 2016.

- Heksekrabben er ikke vanlig i Norge. Vi holder et øye med dem og følger med på utviklingen, sier van den Meeren.