- Veldig mange har fått opp øynene, og holder kaniner inne, slik som en hund og katt, sier Titti Mjaaland Skår, veterinær ved Byåsen dyrehospital til adressa.no.

- Det er supert, og jeg har ventet på det i mange år, sier hun.

Skår priser seg lykkelig over utviklingen som hun kaller en «kaninrevolusjon».

Les også: Tenk på dette før dere kjøper hund

Sosiale dyr

- Kaniner har vært veldig populære å skaffe seg om sommeren når de kan hoppe fritt i hagen, men så blir man fort lei av dem når vinteren kommer, og folk helst vil holde seg inne. Da har kaninene gjerne blitt sittende alene i burene sine.

Skår er tydelig på at det er en dårlig løsning: Kaniner er sosiale dyr som trenger god omsorg.

- Det at kaninene får være inne har enormt mye å si for trivselen deres, men det har også stor betydning for deres fysiske helse. Kaniner har behov for å bevege seg. I et bur blir de ofte sittende stille, og kan få problemer med benskjørhet, overvekt og labbesår.

Så lenge de blir kastrert og ikke har et markeringsbehov, sier Skår at kaniner stort sett er renslige dyr som ikke har problemer med å gjøre fra seg i en dokasse.

Les også: Dette lærer barnet av å ha dyr

To kaniner

Veterinæren ser også at stadig flere velger å skaffe seg to innekaniner. Det synes hun er veldig positivt.

- Kaniner er kanskje ikke vanlige flokkdyr, men de lever i grupper på åtte til ti dyr. To kaniner kan stelle og holde hverandre med selskap.

Det er mange som har trodd at kaniner egner seg til barn, men det stemmer ikke, ifølge Skår. De liker ikke å bli løftet på, og vil heller sitte på fanget.

- Kaniner er kjempekosete, men det er selvsagt individuelle forskjeller her også, sier Skår, som selv har hatt innekaniner siden midten av 80-tallet.