– Skolen er stengt for samtlige elever i forbindelse med streiken, skriver rektor Tore Fredlund på hjemmesiden til Sunnland ungdomsskole i Trondheim. Ungdomsskolen er en av de nye skolene som nå rammes av lærerstreiken.

I tillegg rammes Hoeggen og Sverresborg ungdomsskoler i Trondheim, Gimse ungdomsskole i Melhus og Egge og Steinkjer ungdomsskoler.

Både Hoeggen og Sverresborg vil ha redusert undervisning denne uken, men Sverresborg stenger helt på mandag hvis streiken fortsetter. Steinkjer ungdomsskole stenger også.

Krevende

Fra før er Markaplassen, Charlottenlund og Blussuvoll ungdomsskoler stengt, mens Rosenborg ungdomsskole har noe undervisning for enkelte klasser. Det er Utdanningsforbundets medlemmer som er i streik ved disse skolene.

– Jo lenger tid streiken varer, jo mer krevende blir det å ta igjen undervisningen. Dette er noe vi må ta en runde på når streiken er over. Men jeg er sikker på at både lærere, rektorer og administrasjon i kommunen sammen vil bidra til at elevene blir minst mulig skadelidende, sier Elin Rognes Solbu, kommunaldirektør i Trondheim.

Videregående skoler

FIre videregående skoler i Sør-Trøndelag har fått skolestarten ødelagt av streiken: Trondheim katedralskole, Strinda, Charlottenlund og Melhus. I dag blir også Gauldal, Thora Storm og Byåsen videregående rammet. Opplæringsdirektør i Sør-Trøndelag fylkeskommune Inger Christensen er bekymret for situasjonen.

– Dette har vært en tung og dårlig start på skoleåret for mange elever. Jeg registrerer at veldig mange har veldig lyst til å begynne på skolen, og jeg håper at vi klarer å bevare denne motivasjonen.. Samtidig vil jeg si at skolene har gjort en veldig stor jobb med å lage et program for vg1-elevene, sier Christensen.

Hun mener det er mulig å ta igjen det faglige som elevene mister, men at streiken vil kunne ramme sosiale aktiviteter.

– Det er viktig at skolene trapper ned på de mindre viktige aktivitetene, og prioriterer fag når streiken er over, sier hun.

– Hvor lang streik tåler elevene?

– Det vil jeg ikke tidfeste, men med de signalene som nå kommer, så kan det se ut som vi får en snarlig løsning.

– Hvor mye sparer fylkeskommunen på reduserte lønnsutgifter til streikende lærere?

– Det har vi ikke regnet på, men det kan bli flere millioner. Dette er penger som vi vil bruke til å styrke opplæringsområdet, slik at det vil komme elevene til gode, sier Christensen.

Lærere å vei til streikemøte på Studentersamfundet. Foto: HÅVAR HAUGSETH JENSEN