- Dette er den beste presentasjonen og mottakelsen vi har fått på en ny plass, sier Hans Jusnes Engum, som sammen Camilla Eriksen og datteren Tuva ble møtt med skryt, grillmat og regn i Ørland.

Vil friste pendlerne

Ørland, Bjugn, Åfjord og Rissa sparte nemlig ikke på konfekten da de solgte inn egen kommune og Fosen under sjarmoffensiven for vel hundre forsvarsansatte i dag.

–Vi ønsker å vise noe av det kommunene på Fosen kan tilby, og håper selvfølgelig at mange av de nye som kommer til Ørland hovedflystasjon vil bosette seg på Fosen, sier ordførerne Hallgeir Grøntvedt i Ørland og Vibeke Stjern i Åfjord.

Les mer: Planlegger 900 boliger i sentrum

Så langt har relativt få av de som har startet på flybasen benyttet tilbudet om å bli fosninger, men ordførerne mener en god mottakelse uansett vil virke positivt på sikt. Bare Ørland kommune alene har mål om å bosette rundt 2000 nye innbyggere de neste ti årene. Foreløpig har endel nyansatte valgt å benytte Forsvarets pendlerfly.

Naturen frister

Av de vel hundre ansatte og partnere som ble skysset rundt i Ørland og Bjugn i går var de aller fleste unge mennesker i etableringsfasen. Hans Jusnes Engum og familien har en drøm om en gang å vende tilbake til Nord-Norge der begge kommer fra, men de ser likevel lyst på å bo i Ørland i mange år fremover.

–Vi ser jo at fremtiden for jagerflyene ligger på Ørlandet. Vi har fått et godt inntrykk av stedet. Vi flyttet fra Bodø og kjøpte hus i Rygge. Det har vi solgt, og nå bor vi i en forsvarsbolig her på Ørlandet. Vi trives i naturen, og jeg håper å få brukt båten og sjøen ofte fremover, sier Engum.

Partneren Camilla Eriksen er foreløpig uten jobb, men har fått positive signaler om mulig jobb som barnevernspedagog.

–Dette er plassen å bli for oss nå, så får vi se hva fremtiden bringer, sier de to.

Unge er mer usikre

Ikke alle var like sikre på om visjonenen fra kommunene om urbane småbyer i vakker natur var nok for å slå seg ned på Fosen. Sondre Breivik (20) fra Sandnes ble irritert da han i våres fikk beskjed om at neste tjenestested var Ørland.

–Jeg visste ingenting om kommunen, men trives best i byen og så for meg et lite urbant liv her. Synes likevel kommunene har solgt inn regionen på en grei måte. Jeg trives OK her, men jeg vet ennå ikke hva jeg skal bli eller hvor jeg skal bo fremover, sier Breivik.

Les mer: Ti bud for bolyst

Trønderen Elisabeth Kirkeland (21) jobber med å klargjøre jagerflyene, og er mer positiv til et liv utenfor storbyen. Hun er likevel overrasket over at husprisene allerede nærmer seg bynivå.

–Jeg har vært på utkikk etter bolig, men det er for dyrt. Jeg vet heller ikke om samboeren, som også jobber i Forsvaret vil få jobb her. Vi holder mulighetene foreløpig åpne, sier Kirkeland.

Litt hustrig og vått, men grillmaten varmet under sjarmturen innom kanonene på Lundahaugen.
Camilla Eriksen og Sondre Breivik jobber på Ørland hovedflystasjon, men har ennå ikke bestemt seg for om de skal bli ørlendinger. Foto: DAN ÅGREN
Camilla Eriksen og Sondre Breivik jobber på Ørland hovedflystasjon, men har ennå ikke bestemt seg for om de skal bli ørlendinger.
Mange unge forsvarsansatte vurderer om Fosen er et blivende sted. Her presentasjonsrunden i Ørland. Foto: DAN ÅGREN