Flaggermus er en av de mest myteomspunne dyrene, og det finnes et hav av vampyrhistorier som er knyttet til dette pattedyret med vinger.

Per Inge Værnesbranden fra Stjørdal har vært interessert i fugler i 40 år, men for 20 år siden fikk han også øynene opp for den bevingede musa.

- Det er spennende å gå ut med flaggermusdetektor og stå der og høre etter dem. Så plutselig kan de komme flyvende, sier han.

Har kartlagt artene på Ørlandet

Den internasjonale flaggermusnatten arrangeres i Norge 30. august - natt til i dag - og det eneste offisielle arrangementet i Trøndelag var på Kulturbruket på Ørland. Her holdt Værnesbranden et lite foredrag om flaggermusene og etterpå gikk deltakerne på jakt etter flaggermus ved hjelp av en flaggermusdetektor. Arrangementet var i regi Ørland Våtmarkssenter og frivillige fra Norsk zoologisk forening.

13 arter i Norge

Værnesbranden har aldri jaktet på flaggermuslyder på Ørlandet og gleder seg derfor til å finne ut hva slags flaggermusarter som lever på Fosen.

- I Norge er det 13 flaggermusarter, og omtrent halvparten finner man i Trøndelag, forteller han.

Har tatt opp flaggermus-lyder

Georg Bangjord ved Statens naturoppsyn har de siste ukene satt ut en opptaker som tar opp flaggermuslyder. Dette materialet er sendt til en ekspert som skal finne ut hva slags flaggermus som flyr rundt på Ørlandet.

Mange synes nok at flaggermus kan være skumle og ekle, men Værnesbranden mener de er fascinerende. Dessuten er det fortsatt mye man ikke vet om utbredelse av artene i Trøndelag.

- De lever ganske bortgjemt og anonymt, og derfor er de lite kjent blant folk flest. Sånt blir det myter av, mener han.

I Norge finnes det 13 forskjellige flaggermusarter. Foto: Georg Bangjord
Nordflaggermus er en av de vanligste artene. Foto: per ivar værnesbranden