Den 20-årige mannen ble pågrepet av væpnet politi i Snillfjord 5. august, etter en etterlysning fra tysk politi. Hjemme er soldaten siktet for å ha drept en 72-årig mann og for å ha overfalt en jente (17). Dette skal ha skjedd i Bad Reichenhall 14. juli, noen timer etter VM-finalen i fotball.

Mannen har sittet varetektsfengslet siden 6. august, og ble mandag framstilt for en ny periode i varetekt – noe han aksepterte, ifølge forsvarer Tore Angen. Sør-Trøndelag tingrett besluttet deretter at mannen skal sitte i varetekt til utleveringssaken mot ham er behandlet og eventuelt iverksatt.

- Jeg forventer at det skjer godt innenfor de neste fire ukene, sier Angen.

- Samtykker

Tyske myndigheter har nå sendt sin utleveringsbegjæring til Norge.

- Denne er mottatt av justisdepartementet, som har sendt den videre til Riksadvokaten. Utleveringsbegjæringen er nå på vei til politiet i Trondheim, sier Angen.

Spørsmålet om mannen samtykker til utlevering ble ikke et tema under mandagens fengslingsmøte. Denne forespørselen vil tyskeren trolig få under et eget rettsmøte når Sør-Trøndelag politidistrikt har mottatt utleveringsbegjæringen, opplyser Angen.

- Men han har sagt til meg at han samtykker til utlevering, sier Angen.

Observert på Hitra

Tyskeren ble pågrepet i august, etter at en politimann på vei hjem fra jobben ved Hitra lensmannskontor observerte ham tilfeldig på fylkesvei 714 i Åstfjorden i Snillfjord.

Ni dager etter at mannen skal ha flydd fra Frankfurt til Norge dukket han opp på Hitra. Politiet fikk da en melding fra Vegtrafikksentralen om at et brannskap og et førstehjelpsskrin var blitt åpnet.

- Han hadde brutt seg inn i et nødskap i Hitra-tunnelen. Grunnen til dette var at han hadde noen sår, og han hadde tatt seg inn for å hente bandasje. Når disse skapene blir åpnet, går det en alarm hos Statens vegvesen, og politiet rykket ut for å se hva dette var, sa fungerende lensmann på Hitra, Elisabeth Eriksen etter pågripelsen.

- Som hentet ut fra en film

Etterlysningen fra tysk politi ble ikke sendt til Norge før samme dag som pågripelsen skjedde. Grunnen var at tysk politi ikke hadde mistanke til 20-åringen på tidligere tidspunkt.

Frank Robert Bjørk fra Hitra ble øyenvitne til pågripelsen. Han forteller at væpnede politimenn og politihunder hoppet ut av bilen og overrasket den mistenkte.

- Det gikk veldig fort for seg, og det var som hentet ut av en film. Mannen rakte hendene i været med en gang. Jeg opplevde at han overga seg uten motstand. Han ble lagt i bakken, og politiet tok av ham buksene mens de ransaket vedkommende, forteller 40-åringen.

Under ransakelsen av mannen fant politiet en kniv.

Fengslet: Politiadvokat Mette Kollstrøm og forsvarer Tore Angen møttes under mandagens rettsmøte hvor den tyske soldaten ble fengslet i en ny periode. Dette bildet er fra forrige fengsling i august. Foto: Richard Sagen, Richard Sagen +47 95198665